GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 juni 2004 11:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks vermoedt strategisch lekken VWS

( 9 juni 2004)

Kamervraag

Topambtenaren van VWS verdenken de Gezondheidsraad van belangenverstrengeling en manipulatie. GroenLinks vraagt zich echter af of er geen sprake is van belangenverstrengeling op het ministerie.

Want is het niet toevallig dat juist nu deze interne memo naar de media is gelekt? De Gezondheidsraad heeft immers net opnieuw een advies uitgebracht dat, tegen de wens van staatssecretaris Ross in, adviseert prenatale screening aan alle zwangere vrouwen aan te bieden. In januari lag de Gezondheidsraad ook onder vuur over haar advies over passief roken. Dit advies paste echter wel in het straatje van de minister. Toen wees hij dan ook elke verdenking van belangenverstrengeling resoluut van de hand. Wat is er in die paar maanden veranderd, zo vraagt GroenLinks zich af?

Vragen van de leden Tonkens en Halsema (beiden GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de Gezondheidsraad (Ingezonden 9 juni 2004)


1. Bent u bekend met het bericht 'Gezondheidsraad in opspraak' (Telegraaf, 9 juni 2004)?


2. Is het waar dat de Gezondheidsraad door de top van uw departement wordt verdacht van belangenverstrengeling en het manipuleren van cijfers? Welke concrete aanwijzingen heeft u voor deze vermoedens? Welke andere belangen spelen naar uw vermoeden een rol bij de Gezondheidsraad? Welke mogelijke 'opbrengsten' levert het (leden van) de Gezondheidsraad op om te manipuleren met cijfers?


3. Hoe heeft de interne memo van de top van uw departement de weg naar de media gevonden?


4. In hoeverre is het onafhankelijk functioneren van de Gezondheidsraad geschaad door het uitlekken van de interne memo?


5. Hoe lang bestaan de vermoedens van belangenverstrengeling en manipulatie al op uw departement?


6. Bent u nog steeds van mening dat de procedures van de Gezondheidsraad een adequate waarborg bieden voor de transparantie en onafhankelijkheid van het adviesproces, zoals u schreef in antwoord op vragen van mevrouw Kant op 16 januari jl? Zo ja, hoe verhoudt dat zich dan tot het vermoeden van belangenverstrengeling en manipulatie? Zo nee, wat gaat u doen om de transparantie en onafhankelijkheid wel te waarborgen?


7. Wat is de relatie van de (leden van) de commissie die het advies Prenatale Screening heeft opgesteld en professor Cruckle? Heeft professor Cruckle op enige wijze de (leden van) deze commissie proberen te beïnvloeden?


8. Wat is de reden geweest van de Gezondheidsraad om geen vertegenwoordigers van de verloskunde en huisartsen in de commissie Prenatale Screening op te nemen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -