Vlaamse overheid

Vandaag start de aanleg van het ecoduct Kikbeek over de E314 in Opgrimbie-Maasmechelen.

Dit ecoduct is de eerste realisatie van omvangrijke dierenpassages in Vlaanderen, en ook in België. Het betreft een halfcilindrische koker over de beide rijbanen van de autosnelweg, met een totale lengte van 60 meter.

Over deze constructie wordt een grondmassief aangebracht dat de natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van de E314 met elkaar zal verbinden, grond die vrijkomt in het aanliggende gebied. De nettobreedte van deze passage bedraagt 40 meter. Aan iedere kant hiervan is een gronddam gepland die een scherm zal vormen voor passerende dieren.

Het belang van de natuurgebieden Mechelse Heide en Kikbeekbron wordt onderstreept doordat ze deel uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen. De Vlaamse ministers van Leefmilieu en van Mobiliteit onderkenden de noodzaak van deze ontsnipperingsmaatregel. Ze sloten een protocol met een intentieverklaring en met de belofte tot een 50/50-verdeling van de kosten voor de aanleg.

De uitvoering is opgedeeld in drie fasen: centrale zool, zuidelijke tunnelmoot, noordelijke tunnelmoot. Telkens worden twee rijstroken voor beide richtingen op de E314 behouden, zij het versmald.

Het einde van de werkzaamheden is gepland voor het bouwverlof van 2005.

De totale kostprijs bedraagt ca. 4 miljoen euro.

De aannemer van de werkzaamheden is de nv Betonac uit Sint-Truiden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: leidend ambtenaar van het bouwproject
ir.Piet Bex, tel. 011-74 23 77
e-mail: pierre.bex@lin.vlaanderen.be

of

voor de ecologische aspecten van het project ir.Filiep Cardoen, tel. 011-74 24 50
e-mail : filip.cardoen@lin.vlaanderen.be
---