AEDES

Woningcorporaties en RIBW's verdubbelen capaciteit huisvesting

De woningcorporaties zullen de komende jaren samen met de Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen (RIBW's) 4.000 tot 6.000 woningen en wooneenheden realiseren voor bewoners met een psychiatrische achtergrond. Dat zegt mr. P. Boerenfijn, directeur van Aedes vereniging van woningcorporaties tijdens het congres 'Leven met ons' van de RIBW-Alliantie op 9 juni in Amersfoort. Daarmee verdubbelt de capaciteit van de RIBW's, die tot nu toe voor 6.000 bewoners woonprojecten tot stand brachten. Daarnaast bieden de RIBW's ambulante begeleiding aan 10.000 zelfstandig wonende bewoners.

Boerenfijn noemde de 22 RIBW's natuurlijke bondgenoten van de woningcorporaties. Naar schatting zijn er in Nederland 100.000 mensen met psychische problemen die in hun woning dreigen te verkommeren en te verloederen. De meesten van hen lijden in stilte. Anderen laten hun omgeving duidelijk merken dat er problemen zijn. RIBW's hebben met woningcorporaties contracten gesloten voor de begeleiding van bewoners met psychische problemen. Zodra de corporatie een probleem signaleert schakelt zij de RIBW in.

Boerenfijn hekelde de slechte woonkwaliteit in instellingen en op instellingsterreinen. Veel bewoners wonen nog in meerpersoonskamers of kleine eenpersoonskamers. Het is aan de corporaties te danken dat de woonkwaliteit van nieuwe kleinschalige woningprojecten in gewone woonwijken veel hoger is. Vroeger waren kamertjes van 12 vierkante meter de norm. Daarin konden de bewoners nog niet eens een behoorlijke klerenkast kwijt. De samenwerking tussen corporaties en zorgorganisaties leverde de bewoners veel meer privé-ruimte op.

Aedes heeft geconstateerd dat er de laatste jaren sterk is bezuinigd op plaatselijke welzijnsvoorzieningen. De komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal maatschappelijk ondernemers echter nieuwe kansen bieden om op lokaal niveau goede voorzieningen te realiseren. Uiteraard zullen daarvoor wel voldoende middelen beschikbaar moeten komen.


09 jun 04 12:10