Gemeente Amsterdam

Ondanks sombere economie geen toename bijstandscliënten in Amsterdam 9 juni 2004 - Herbert Raat

Ondanks de sombere economie neemt het cliëntenbestand van de Sociale Dienst Amsterdam (SDA) niet noemenswaardig toe. Amsterdam scoort hiermee duidelijk beter dan de landelijke trend waar een duidelijke toename is van het aantal bijstandscliënten. In Amsterdam zouden er 1200 cliënten bij gekomen zijn als de landelijke trend was gevolgd. Het aantal mensen dat beroep doet op een bijstandsuitkering blijft ruim 45.000. Dit blijkt uit de eerste kwartaal rapportage 2004 van de SDA.

Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet (WWB), begin dit jaar, worden gemeenten afgerekend op hoeveel mensen zij uit de bijstand en aan het werk helpen. Met dit resultaat blijkt dat Amsterdam de concurrentie met de rest van het land goed aan kan. Wethouder Ahmed Aboutaleb is zeer tevreden met dit resultaat: "Eén zwaluw maakt geen zomer maar het beleid van het college om werk boven inkomen te stellen werpt haar vruchten af. Op de eerste plaats voor de Amsterdammers die niet in de bijstand verdwijnen en voor de gemeente omdat we geld verdienen als we het beter doen dan het landelijk gemiddelde. Alle reden dus om streng te blijven controleren of mensen terecht een bijstanduitkering krijgen'.

Handhaving

Verder blijkt uit de rapportage onder meer dat de proef om strenger te controleren of mensen recht hebben op een uitkering haar vruchten afwerpt. In de regio's waar streng gecontroleerd werd steeg het aantal afwijzingen tot 45% tegen 29% in 2003. In de overige regio's waren de cijfers 37% in 2004 tegen 35% in 2003. Wel steeg het aantal bezwaarschriften tegen de afwijzingen maar de verwachting is dat het aantal gegronde bezwaren lager zal liggen in de proef regio's dan bij de dienst als geheel.

Schuldhulpverlening

Het aantal cliënten voor de schuldhulpverlening groeit. Hierdoor groeit de wachtlijst van 1200 naar 1900. Daarom zijn er 1200 extra trajecten ingekocht om de wachtlijst te verminderen. Bovendien worden er met de uitvoerende instellingen afspraken gemaakt om met een pakket van maatregelen de wachtlijsten te beheersen.

Pb-111

© Gemeente Amsterdam