Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 165 JU
Datum: 8 juni 2004

Provincie en gemeenten en wetterskip Fryslân werken in Europees verband aan waterkwaliteit

Onder aanvoering van gedeputeerde Piet Bijman hebben wethouders en medewerkers van de gemeenten Sneek en Leeuwarden en van wetterskip Fryslan een werkbezoek gebracht aan het Zweedse Göteborg. Dit gebeurde op uitnodiging van het Europese project "Water City International", waarin onder meer Leeuwarden, Emden, Göteborg, Sneek, en Norwich en de provincie Fryslân, als leadpartner, participeren. Het internationale project is met financiële steun van de Europese Unie tot stand zijn gekomen en bedoeld om de samenwerking op het gebied van waterzaken tussen landen in een regio stimuleren.

Het werkbezoek stond in het teken van de Kaderrichtlijn Water. De Europese regelgeving richt zich op de bescherming van de waterbronnen, met als doel in alle Europese wateren in 2015 een 'goede toestand' hebben bereikt. Het gaat hierbij om de waterkwaliteit van onder meer water in de rivieren, grondwater en water in natuurgebieden. Deze waterkwaliteit gaat ons allemaal aan, maar voldoet nog niet aan alle Europese milieubepalingen. Toch is dit van groot belang, omdat verontreinigd water gewoon doorstroomt, en vele landen aandoet op weg naar zee. De Nederlandse regering heeft daarom besloten waterplannen verplicht te stellen. Op dit moment heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in samenwerking met de Unie van Waterschappen hiertoe een leidraad opgesteld. Zowel Sneek (sinds 2003) als Leeuwarden (sinds 2000) hebben al een 'eigen' waterplan.

In diverse workshops en discussiesessies werd in Göteborg gekeken naar de invloed van de kaderrichtlijn water. Voorzitter Piet Bijman pleitte nadrukkelijk voor een gezamenlijke aanpak. "Het kan niet zo zijn dat alle landen het wiel weer opnieuw gaan uitvinden" aldus Bijman.

Wethouders Bargboer (Sneek) en Hafkamp (Leeuwarden) hebben aangedrongen op het creëren van bewustwording rondom de Kaderrichtlijn, zowel op het niveau van hogere overheden naar gemeenten, als bewoners. "Uiteindelijk zal de uitvoering tastbaar moeten worden voor de gemeenten en haar inwoners", aldus Bargboer en Hafkamp. Een van de aanbevelingen was dan ook om de projecten verder uit te werken en een relatie leggen met de uiteindelijke doelen van de Kaderrichtlijn Water. "We zijn allemaal gebaat bij schoon water. Steden als Sneek en Leeuwarden zullen daarom blijvend samenwerken aan de kwaliteit van het water, ook in Europees verband".

---- --