D66

D66 spreekt zich uit voor de verlenging van het mandaat van de Nederlandse militairen in Irak. Dat stelt fractievoorzitter Boris Dittrich in een reactie op de unanieme steun die de nieuwe VN-resolutie kreeg in de veiligheidsraad. Dittrich: De politieke bezwaren tegen de missie in Irak zijn nu weggenomen. De internationale druk op de Verenigde Staten heeft effect gehad en dat is in de eerste plaats goed nieuws voor Irak. Ook Frankrijk en Duitsland, landen die net als D66 tegen de oorlog in Irak waren, steunen de nieuwe VN-resolutie.

De resolutie regelt een overdracht van de macht aan de nieuwe Irakese regering en roept alle landen op een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van het land. Daarmee komt per 1 juli een einde aan de bezetting van Irak door de VS. De Verenigde Naties gaan een essentiële rol spelen bij de wederopbouw, waarmee de rol van de VS nog verder wordt teruggedrongen.

De nieuwe koers komt op alle punten tegemoet aan de criteria die D66 steeds heeft genoemd om te kunnen instemmen met verlening van de Nederlandse aanwezigheid. Naar verwachting zal de regering vrijdag voorstellen de Nederlandse militairen nog een aantal maanden in Irak te houden om de rust in de al-Muthanna-regio te bewaren.

Dittrich hoopt dat de verlenging van de missie kan rekenen op een zo breed mogelijke steun in de Tweede Kamer. Met deze resolutie is de wederopbouw van Irak niet langer een zaak van de VS en haar bondgenoten, maar een verantwoordelijkheid van de hele internationale gemeenschap. Ik hoop dat ook de Partij van de Arbeid dit inziet. Volgens mij is de uitslag 15- 0. Dan moet Wouter Bos niet doen alsof de wedstrijd nog bezig is.

9-6-2004 14:02