Gemeente Hilversum

Krediet voor nieuwbouw poppodium De Tagrijn

Poppodium De Tagrijn krijgt een nieuwe huisvesting, bestaande uit twee zalen. Het huidige gebouw wordt gesloopt. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Voor de herhuisvesting van de Tagrijn pleit de unieke positie die het poppodium qua programmering binnen de Nederlandse popscene inneemt. In het collegeprogramma 2002-2006 was al opgenomen dat het accommodatieprobleem van De Tagrijn moet worden opgelost.

Om de nieuwbouw te realiseren vraagt het college de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet voor de bouw te verstrekken van EUR 300.000,-. Als gevolg van de nieuwbouw gaat de jaarlijkse subsidie omhoog.

Bedrijfsplan
Om te beoordelen of een nieuw gebouw met de daarbij behorende programmering te exploiteren is binnen de beschikbare investerings- en exploitatiebudgetten heeft adviesbureau LAgroup uit Amsterdam een bedrijfsplan gemaakt. Het plan gaat uit van een professionele, zelfstandige organisatie. Dat betekent dat De Tagrijn in de toekomst niet meer valt onder Versa.

Popmuziekklimaat
In het plan is ervoor gekozen het popmuziek-klimaat niet zozeer te stimuleren door middel van oefenruimten en een actief beleid van de gemeente zelf, maar via het realiseren van een goed poppodium. Het beleid is er op gericht om zoveel mogelijk te profiteren van de spin off van het nieuwe poppodium.

Samenwerking
Wat de betrokkenheid van de omroepen en overige in Hilversum gevestigde media betreft wordt dit als een (financiële) kans gezien. Deze ambitie zal als uitgangspunt worden genomen bij de verdere uitwerking van het ontwerp.

Subsidie
Uit het plan blijkt dat de exploitatie van het nieuwe poppodium niet mogelijk is met het huidige subsidie. Dit wordt veroorzaakt door het vervallen van gesubsidieerde arbeid en het nog niet kunnen ramen van projectsubsidies en andere inkomsten.

datum bericht: 9 juni 2004