Gemeente Amersfoort

Voorwaarden bouwplan Meursingterrein op een rij - Programma van Eisen en Beeldkwaliteitplan Meursing gereed

datum: 25 mei 2004

Het college van B&W heeft ingestemd met het Programma van Eisen en het beeldkwaliteitplan voor de bouw van een kenniscentrum van de Rijksdiensten Monumentenzorg en Oudheidkundig Bodemonderzoek op het Meursingterrein. De reactienota's naar aanleiding van de inspraak maakten onderdeel uit van de stukken. Als ook de raad instemt met genoemde documenten, staan alle toetsingscriteria voor het bouwplan op een rij.

Het coördinatieplan CSG Noord (1999) en het bestemmingsplan (2000) hebben in het verleden al de kaders gesteld voor bouwen op het Meursingterrein. De gemeenteraad gaf destijds aan dat zij tegelijk met het Programma van Eisen ook inzicht wil hebben in het beeldkwaliteitplan, alvorens zij de randvoorwaarden voor de bouw definitief wil vaststellen. Zowel met de Monumentencommissie als met de commissie voor de Welstand is - met een aantal aanpassingen - overeenstemming bereikt. Nu het college groen licht geeft voor verdere uitwerking van de plannen (inclusief de resultaten van de inspraak), zijn de stukken gereed om aan de raad te worden voorgelegd.

Resultaten inspraak
Bewoners en belanghebbenden hebben bij de inspraak vooral twijfels geuit over de grootte en de moderne architectuur van het geplande gebouw, zo dicht naast de Koppelpoort. Het gebouw past echter in de voorschriften omtrent bouwhoogte, maatvoering en afstand tot de Koppelpoort, zoals opgenomen in het al eerder vastgestelde bestemmingsplan. Ook zijn opmerkingen gemaakt over het zicht op de Koppelpoort vanuit de trein. De welstandscommissie heeft op dat punt ook gevraagd om een scherpere formulering over de mate van transparantie van de gevel aan die zijde. Die aanvullingen zijn in het beeldkwaliteitplan meegenomen. Suggesties van insprekers over de vormgeving van het gebouw tenslotte, zijn doorgegeven aan de Rijksgebouwendienst en de betrokken ontwerpers.

Betrokkenen en belangstellenden kunnen de stukken en reactienota's inzien bij Stadsinformatiewinkel in de Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort. Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de stukken in de raad behandeld worden. Informatie hierover vindt u in de gemeentelijke Stadsberichten.

Het ministerie van OC&W, verantwoordelijk opdrachtgever voor het bouwplan, heeft intussen besloten dat het ontwerp van Baldeweg gerealiseerd gaat worden. Daarbij moet voldaan worden aan de voorwaarden die door de Gemeente Amersfoort aan het bouwplan worden gesteld. Wel gaf OC&W aan dat het bouwvolume zal worden teruggebracht van 16.500 m2 naar 13.500 m2 als gevolg van de fusie tussen beide Rijksdiensten. Welk effect de afname van het aantal vierkante meters heeft op de uitstraling van het gebouw, wordt pas duidelijk als een volgend ontwerp beschikbaar komt. Het ministerie van OC&W meldt hierover dat het concept van Baldeweg onaangetast blijft.

Achtergrond bij de plannen voor het Meursingterrein Het Meursingterrein is een voormalig fabrieksterrein waar vroeger een koekjesfabriek stond. Het terrein wordt begrensd door de spoorlijn, het Smallepad en het fietspad langs de Eem. Het terrein wordt op dit moment gebruikt als parkeerterrein. In de directe omgeving bevinden zich twee rijksmonumenten: het Zocherplantsoen en de Koppelpoort. De Gemeente Amersfoort en het Ministerie van OC&W zijn in november 2001 reeds overeengekomen dat op dit terrein de nieuwbouw voor de Rijksdiensten Monumentenzorg en Oudheidkundig Bodemonderzoek zal worden gerealiseerd.

Volgens de huidige plannen krijgt het nieuwe gebouw zes verdiepingen met een totale hoogte van 26 meter. De begane grond en de eerste verdieping zijn extra hoog omdat zij ingericht worden met publieksgerichte functies zoals bijv. een auditorium en een bibliotheek. De vier verdiepingen daarboven zijn voornamelijk bestemd voor personeel van het toekomstige kenniscentrum. De totale hoogte valt binnen de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. De afstand tussen de zijkant van het gebouw en de Eem bedraagt in de nieuwste plannen 46,5 meter. Dat is ruim 20 meter meer dan oorspronkelijk was gepland en door het bestemmingsplan is toegestaan. Zo blijft het zicht op de Koppelpoort voldoende gewaarborgd.

In het Beeldkwaliteitplan dat de randvoorwaarden beschrijft waaraan de kwaliteit van het gebouw uiteindelijk moet voldoen, staat verder aangegeven dat het gebouw een herkenbare entree krijgt aan de zijde van het plantsoen; dat een publieksgerichte functie gesitueerd moet worden aan de zijde van de Eem en dat wat gevelmateriaal betreft gekozen is voor een combinatie van glas, baksteen en riet.

Vervolgproces
De Rijksdiensten zijn momenteel drukdoende met het uitwerken van een definitief ontwerp. De bouwvergunning die uiteindelijk de bouw mogelijk moet maken, wordt tenslotte - na toetsing aan de vastgestelde voorwaarden - afgegeven door het Amersfoorts college van B&W.