Gemeente Woudrichem

25/05/2004
Jan Klaassen Poppenkastfestival Andel

Vanaf vrijdagmiddag 11 juni, zal het plein bij de Romboutstoren te Andel voor anderhalve dag een bijzondere bewoner hebben. Zo rond het middaguur zal poppenspeler Luuk Petersen van Luuks Poppentheater met zijn Pipo-wagen het dorp binnenrijden en een plekje vinden op het plein. Dit heeft allemaal te maken met het Jan Klaassen Poppenkastfestival dat daar op zaterdag 12 juni gehouden wordt en waarvoor groot en klein worden uitgenodigd. De allerkleinsten worden verkleed als Jan Klaassen of Katrijn verwacht, zodat van 13.00 uur tot 17.00 uur het plein zal worden omgetoverd tot één grote swingende poppenkast voor jong en oud.

Jan Klaassen

Voorbereiding
De werkgroep o.l.v. Ria van Dooren van Servicepunt vrijwilligers van de stichting Trema zijn erin geslaagd een wervelend programma op poten te zetten.
Leerlingen van 'De Schans' te Sleeuwijk hebben onder deskundige leiding van docent beeldende vorming Wim Kuypers uit Andel enthousiast gewerkt aan een achttal levensgrote poppenkasten, die door vrijwilligers van De Veste verder zijn aangekleed. Het materiaal voor de poppenkasten werd ter beschikking gesteld door Tankens Andel en Verhoeven Verf en Wand uit Andel.
Maar een poppenkast komt pas echt tot leven wanneer er poppen zijn die avonturen beleven. Hiervoor zorgen leerlingen van De Schans en het Prinsentuincollege, die onder leiding van Luuk Petersen, de voorstellingen zullen voorbereiden.Deze professionele poppenkastspeler zal hiervoor enkele workshops verzorgen en ook op 12 juni de spelers ondersteunen.

Alle kinderen van de basisscholen uit de gemeente Woudrichem hebben persoonlijk de kleurrijke uitnodiging gekregen die is ontworpen door de Andelse illustrator Arja van den Heuvel, die ook de posters heeft gemaakt. Bovendien hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 en de peuterspeelzalen een kleurplaat ontvangen, die ze op 12 juni tijdens het festival kunnen inleveren bij de Poppenkastcamper van Nicolette van De Veste, die ook een plekje op het plein zal vinden. Er wacht een leuke verrassing als beloning.
Bij slecht weer zal het festival in de hal van het Prinsentuin College aan de Hoofdgraaf in Andel plaatsvinden.

Jan Klaassen de trompetter, hij marcheerde van 'Den Helder tot Den Briel'
Met de klanken van Andels Fanfare Corps, van het lied over Jan Klaassen de trompetter, zullen de kinderen tussen den Helder en Den Briel worden uitgenodigd om verkleed te komen als Jan Klaassen en Katrijn. Er zullen Schmink Katrijnen zijn die staan te popelen om het kleine grut om te toveren tot levensechte poppen. Maar er is nog meer. Naast het trompetgeschal en de poppenkastvoorstellingen, mogen de kinderen ook zelf hun kunsten vertonen door het Romboutsplein mooi te versieren met stoepkrijttekeningen en hun kleurplaten. Bovendien zal er ook een bellen-blaas-tuin zijn, waar de jeugd hun blaastalenten kunnen uit proberen. Een clown die geen trompet of bellen blaast, maar wel ballonnen, zal ook van de partij zijn.

Speciale gast die middag is de historische figuur Jan Claesen. Deze roemruchte trompetter uit het leger van de prins zal het eerste exemplaar van het boek, dat Henk van Noorloos over hem heeft geschreven, overhandigen aan burgemeester Van Harten van Woudrichem.Hierna zal de burgemeester het eerste Jan Klaassen Popppenkastfestival openen.

Jan Claesen vertelt
Maar het verhaal van Jan Claesen is niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. Ieder half uur zal Jan Claesen zelf zijn belevenissen vertellen. Op een geheimzinnige plek bij de Romboutstoren neemt hij je mee vierhonderd jaar terug in de tijd.
Ook hij zwom al bij het strandje aan de 'kerkestoep'. Ook kan hij kan je alles vertellen over die Romboutstoren, ... zonder kerk. Over de kist goud die er begraven schijnt te liggen en... .............kom maar gewoon luisteren.

Nog meer poppenkastnieuws
komt van de kinderen van groep zeven van Chr. Basisschool 'De Zaaier'. Op maandagmiddag 7 juni a.s. zullen zij een aantal poppenkastvoorstellingen in het klein verzorgen voor de kleuters op school. Ze hebben zelf de verhalen hiervoor geschreven. Gelukkig heeft Henk van Noorloos hun de geschiedenis van Jan Claesen al verteld.