TNO Arbeid


Meeste kantoormedewerkers stellen hun stoel nooit in

Op 11 juni introduceert het NEN de nieuwe praktijkrichtlijn NPR 1813. Deze ergonomische uitgangspunten voor o.a. kantoorstoelen zijn een aanvulling op de Europese norm. Het gaat vooral om vergroting van versteltrajecten/mogelijkheden, zodat meer werknemers hun stoel op maat kunnen instellen. Een goede zaak vindt TNO Arbeid maar het is nog niet voldoende. Het grootste deel van de kantoormedewerkers maakt namelijk nooit gebruik van de instelmogelijkheden. Dit concludeert TNO Arbeid uit een onderzoek naar het gebruik van instelmogelijkheden van kantoorstoelen bij vijf willekeurige bedrijven in Hoofddorp.

TNO Arbeid wilde hiermee haar vermoedens bevestigen dat veel kantoormedewerkers geen idee hebben hoe ze hun stoel het beste kunnen gebruiken. Stoelen worden één keer ingesteld en daarna wordt er nauwelijks meer naar omgekeken. Van de honderd ondervraagde kantoormedewerkers gaf 61% aan nóóit de instellingen te veranderen. Maar mensen veranderen op een stoel steeds van houding en de laatste jaren groeit het besef dat 'de ideale houding' niet bestaat. Daarom streven stoelenfabrikanten naar stoelen die meebewegen en tegelijkertijd het lichaam goed ondersteunen. Daarmee is de bediening alleen maar ingewikkelder geworden.

Meer flexplekken
De NPR 1813 is nodig omdat steeds meer medewerkers een werkplek delen. Twee zaken zijn van belang, zo stelt TNO Arbeid. Ten eerste moeten fabrikanten de bediening makkelijker en vooral inzichtelijker maken. Daarmee wordt de kans groter dat werknemers even de tijd nemen om de stoel goed in te stellen. Ten tweede moeten kantoormedewerkers worden voorgelicht over de noodzaak en de mogelijkheden van het instellen van hun stoel.

De Nederlandse Werkstoel
Tijdens het symposium 'De Nederlandse Werkstoel, de nieuwe NPR 1813:2004', op vrijdag 11 juni 2004 in de Meervaart te Amsterdam, houdt prof.dr. Peter Vink, hoogleraar participatieve ergonomie bij de faculteit Industrieel ontwerpen van de TU Delft en tevens manager Ergonomische innovatie bij TNO Arbeid, een lezing over 'Waarom een nieuwe richtlijn? Wat betekent deze in de praktijk?' Ir. Robin Bronkhorst, senior onderzoeker/adviseur bij TNO Arbeid leidt een workshop voor ergonomen en arbodiensten.