Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

11-06-2004
Veel insprekers in vergaderingen

Veel burgers voor de microfoon

Zowel in de raads- als in de commissievergaderingen bestaat de mogelijkheid voor burgers om in te spreken. In de raadsvergadering is die mogelijkheid er alleen aan het begin van de vergadering. De spreker mag ingaan op onderwerpen die geagendeerd staan, maar hij mag ook andere zaken aansnijden. De raadsleden kunnen erop reageren als het betreffende onderwerp later aan de orde komt; wel kunnen zij direct op die andere zaken ingaan.
In de commissievergaderingen kunnen burgers meepraten tijdens de behandeling van het betreffende agendapunt. Ook kunnen ze aandacht vragen voor andere thema's. Die gelegenheid is er aan het begin van de vergadering.

raadsvergaderingen
Van de inspreekmogelijkheid in raadsvergaderingen wordt veelvuldig gebruik gemaakt. De raad vergaderde in 2003 tien keer (de twee bijzondere vergaderingen rond het afscheid van de oude en de installatie van de nieuwe burgemeester niet meegerekend). In acht van die bijeenkomsten voerden burgers het woord, vaak enkele per vergadering.
Er zijn dus betrekkelijk veel insprekers geweest. Die kwamen vrijwel allemaal naar aanleiding van agendapunten die geagendeerd stonden.

commissies
Een overzicht van inbreng van burgers in de drie commissies laat een beeld zien dat vergelijkbaar is met dat van de raad hiervoor. Ook hier zijn het de onderwerpen die op de agenda staan die de meeste sprekers trekken. Het komt ook hier vrij weinig voor dat burgers onderwerpen aansnijden die niet op de agenda staan.
De commissie Grondgebied trok verreweg de meeste sprekers, op korte afstand gevolgd door de commissie Welzijn. In de commissie Algemene Zaken vroeg in 2003 maar éénmaal een burger het woord. Een overzicht van insprekers en in voorkomende gevallen de organisaties waarvoor ze het woord namen, staat in het Burgerjaarverslag. Ook de aangesneden onderwerpen staan in het overzicht.