ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Private sector beter toegesneden op pps dan overheid

De overheid heeft nog een behoorlijke inhaalslag te maken alvorens publiek-private samenwerking in Nederland even succesvol kan zijn als in sommige andere landen. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is uitgebracht door de NABU, de Vereniging van Nederlandse Aannemers met Belangen in het Buitenland en het advocatenkantoor Norton Rose. In het rapport worden voorts aanbevelingen gedaan voor verbetering van de publiek-private samenwerking aan de hand van 21 kritische succesfactoren.

Zo wordt de bij een project betrokken overheid opgeroepen om voor de aanbesteding een publiek consortium te vormen, waarbij deugdelijke afspraken worden gemaakt over projectorganisatie, zeggenschap, mandatering, delegatie, financiering en de publiekrechtelijke medewerking die nodig is. Het rapport komt tot deze succesfactor onder meer op basis van de ervaring opgedaan in het A-59 project. Uit de evaluatie van dat project komt de wenselijkheid naar voren van steeds één overheidsloket per project op (bij voorkeur) Rijksniveau.

Ook zou het goed zijn dat private partijen eerder bij de voorbereiding van een project worden betrokken dan thans nogal eens het geval is. Daarbij kan het dan zinvol zijn om de inspraakprocedures die horen bij bijvoorbeeld een Tracébesluit, een Planologische Kernbeslissing of een Streekplan, parallel te laten lopen aan de aanbestedingsprocedure zelf.

Goedkoop financieren is nooit een reden om voor PPS te kiezen. Toch kan PPS aanzienlijke financiële voordelen bieden boven het uitvoeren door de overheid op de klassieke wijze. Verder biedt een recente Eurostat aanwijzing een nieuwe impuls om meer infrastructuur in PPS-verband aan te leggen: aldus drukken de investeringen niet op de begroting en kan beter aan de eisen van het stabiliteitspact worden voldaan.

In een toelichting zegt NABU-directeur Eggink dat het er niet om te doen is om gratuite kritiek te leveren op de overheid. 'Integendeel, je kunt zeggen dat zich in Nederland wel consensus begint af te tekenen over de voordelen van PPS voor de burger, voor de markt, maar zeker ook voor de overheid zelf. Waar het om gaat is dat wij nu lering trekken uit de ervaring die tot dusver is opgedaan en ons vizier richten op de verdere ontwikkeling van PPS, die bijvoorbeeld in Engeland al een veel grotere vlucht heeft genomen dan hier', aldus Eggink.

Gouda/ Amsterdam, 11 juni 2004

Noten voor de redactie