Gemeente Tilburg

11-6-2004
Europese prijs voor Regenboogpark
Tilburg als finalist ook kanshebber voor ULI Global Award

Het Regenboogpark in Tilburg krijgt een Europese prijs voor projectontwikkeling. De prijsuitreiking van de ULI Europe Award for Excellence programma vond op 10 juni plaats tijdens de ULI Pan European Trends Conference in Madrid. Wethouder grondzaken Hans Janssen nam samen met Pierre Slabbers, directeur van projectontwikkelaar AM Wonen uit Eindhoven de prijs in ontvangst. Het Regenboogpark is als Europees prijswinnaar finalist voor de ULI Global Awards. Deze Awards, geldend dus voor plannen uit de hele wereld, worden in november van dit jaar uitgereikt in New York.

Ik zie deze prijs als een beloning voor de jarenlange inspanningen die we hebben gedaan om van een moeilijk te ontwikkelen plek een mooie woonomgeving te maken, aldus mevrouw Els Aarts-Engbers, als wethouder Ruimtelijke Ordening mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project.
Het Regenboogpark is een woonwijk in het centrum van Tilburg met veel groen, waarin 139 woningen gerealiseerd zijn. Het is gerealiseerd op het terrein waar voorheen een textielfabriek stond. De woningen zijn ontworpen door architectenbureau Architecten Werkgroep.

De ULI Europe Award for Excellence programma is een prijs die in Europa dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Uit de 42 inzendingen zijn er elf plannen genomineerd, waaronder twee Nederlandse: het World Trade Center in Amsterdam en het Regenboogpark in Tilburg. Daarnaast zijn ook plannen uit Birmingham (VK), Barcelona, Madrid, München, Praag, Leipzig en Londen genomineerd . Projectontwikkelaar AM Wonen meldde het Regenboogpark aan bij het ULI (Urban Land Institute).

De ULI-jury heeft een bezoek afgelegd aan Tilburg, een toelichting gekregen op het plan en de daarbij gehanteerde aanpak en het project ter plekke bekeken. De jury heeft bijzondere waardering voor de intensieve samenwerking tussen de gemeente en AM Wonen, die over een lange tijdsperiode hebben samengewerkt om een sterk vervuild voormalig textielfabrieksterrein om te vormen tot een hoogwaardige en gedifferentieerde woonomgeving. The completed project exemplifies how government, developers, and end-users can turn a nightmare into a dream, aldus de jury.

ULI (Urban Land Institute) is een in de Verenigde Staten ontstane organisatie, opgericht in 1936. Deze omschrijft zich als communitybuilders, the people who develop and redevelop neighbourhoods, business districts and communities () around the world. De leden zijn leidinggevende personen van organisaties die vanuit diverse disciplines (architectuur, financiën, techniek, belegging, ontwikkeling) betrokken zijn bij de ontwikkeling van ruimtelijke projecten. Sedert 1979 reikt de ULI in de Verenigde Staten prestigieuze prijzen (ULI awards for Excellence) uit voor oustanding developments projects throughout the world.

Met Tilburg hebben ook vier andere Europese projecten een prijs gewonnnen: de prijswinnaars zijn geworden: Bullring en Brindleyplace in Birmingham, Casa de les Punxes (Barcelona), Diagonal Mar (Barcelona) en het project Promenaden (Leipzig).