Verbond van Verzekeraars

Aanscherping regels voor verplichte beroepspensioenregeling

Wanneer mag deelname in een beroepspensioenregeling straks nog verplicht worden gesteld en onder welke voorwaarden? De aangescherpte regels daarvoor staan omschreven in het Wetsvoorstel verplichte beroepspensioenregeling. Het Verbond heeft de Tweede Kamer verzocht de tekst nog op enkele punten aan te scherpen.

Staatssecretaris Mark Rutte van SZW wil met het wetsvoorstel striktere regels stellen aan de verplichte deelname van beroepsgenoten aan een beroepspensioenregeling. Nu heeft de minister van SZW de bevoegdheid om, op aanvraag van voldoende representatieve organisaties, de deelname in een beroepspensioenregeling voor alle beroepsgenoten in een sector verplicht te stellen. Staatssecretaris Rutte wil deze verplichtstelling handhaven, maar vindt tegelijkertijd dat verplichte deelname aan een beroepspensioenregeling inbreuk maakt op de vrije pensioenmarkt. Daarom is een verplichtstelling volgens hem alleen te rechtvaardigen als er in een sector voldoende draagvlak en solidariteit voor bestaat. Nu kan verplichtstelling nog bij de minister worden aangevraagd door een organisatie van beroepsgenoten, maar zon organisatie hoeft op het punt van pensioenwensen in een sector niet altijd representatief te zijn. Daarom heeft de staatssecretaris voorgesteld dat straks alleen een zogeheten beroepspensioenvereniging om verplichte deelname mag vragen. Zon vereniging wordt speciaal opgericht om een beroepspensioenregeling te verzorgen.

Vrijstelling
Het Verbond onderschrijft Ruttes stelling dat verplichte deelname aan een beroepspensioenregeling inbreuk maakt op de vrije pensioenmarkt. Wat dat betreft is het goed dat de regels voor verplichtstelling worden aangescherpt, zegt beleidsmedewerker Julie Wellink van het Verbond. Wel zouden we de tekst op een aantal punten nog aangescherpt willen zien. Als deelname in een beroepspensioenregeling verplicht wordt gesteld, vinden wij dat een beroepsgenoot in sommige gevallen vrijstelling moet kunnen krijgen, bijvoorbeeld als er sprake is van een slechte beleggingsperformance of als hij zelf al een oudedagsvoorziening heeft getroffen. Die mogelijkheid zouden we graag in de wettekst willen terugzien, omdat een beroepspensioenregeling in dit soort gevallen geen toegevoegde waarde heeft voor een beroepsgenoot.

Gelijk speelveld
Ook wil het Verbond dat een beroepsgenoot zelf onder gelijke fiscale voorwaarden een particuliere verzekering moet kunnen afsluiten, in plaats van deel te nemen aan de vrijwillige voorziening bij de uitvoerder van de basisregeling. Uit de Memorie van Toelichting maken we op dat dit mogelijk zou kunnen zijn, maar we willen hier graag helderheid over in de tekst, om ongewenste aantasting van het gelijke speelveld tussen beroepspensioenfondsen en verzekeraars te voorkomen, aldus Wellink.

Verzekerd!, juni 2004