Vereniging Milieudefensie


Minder overschrijdingen normen, meer illegale middelen

Verboden bestrijdingsmiddelen in Nederlandse aardbeien

Amsterdam/Utrecht, 12 juni 2004 --- Vijf van de vijfendertig monsters aardbeien in Nederlandse supermarkten bevatten verboden bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit metingen in opdracht van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en vereniging van consumenten Goede Waar & Co. In één monster werd de wettelijke norm voor de hoeveelheid toegelaten bestrijdingsmiddelen overschreden.

Bij eerdere metingen werden meer verschillende bestrijdingsmiddelen per bakje aangetroffen en waren er meer overschrijdingen van de normen. Het gaat dus wel beter. De aangetroffen verboden middelen werpen helaas een smet op de betere resultaten.

De milieu- en consumentenorganisaties laten regelmatig groenten en fruit testen in het kader van de campagne 'Weet wat je eet'. Doel is om, met het oog op milieu en gezondheid, consumenten te informeren en supermarkten aan te sporen zich op zijn minst aan de wet te houden. De aardbeimonsters zijn in week 21 genomen bij telkens vijf winkels van zeven verschillende supermarktketens en door een onafhankelijk instituut onderzocht.

Aldi en PLUS het best, Albert Heijn en Dirk het slechtst

Aldi en PLUS presteerden het beste bij de meting. Dirk van den Broek kwam er met o.a. twee verboden stoffen het slechtst van af, op de voet gevolgd door Albert Heijn. In een monster van Albert Heijn werd zelfs de residunorm van een in de Nederlandse tuinbouw verboden middel overschreden. Dit middel, pyridaben, speelt volgens de Amerikaanse Emory University mogelijk een rol bij het veroorzaken van hersenschade die kan leiden tot de ziekte van Parkinson.

Illegale middelen vooral in Nederlandse aardbeien.

Vier van de bakjes met een verboden middel waren afkomstig uit Nederland, één uit Spanje. Het verboden, zeer gevaarlijke middel dichloorvos werd maar liefst in drie bakjes Nederlandse aardbeien aangetroffen (twee bij Dirk van den Broek en een bij C1000).