Persbericht Skatebond Nederland

Michaud heerst in Topcompetitie Zaanstad

Cédric Michaud heeft zaterdag voor de derde keer de 66 km lange Ronde van Zaanstad gewonnen. De 28-jarige Fransman kwam net als vorig jaar alleen aan de streep, met lichte voorsprong op Ingmar Berga uit Hoogeveen, die tweede werd. Vier minuten daarachter won de Australiër Michael Byrne de sprint van het peloton om de derde plek. Het was de tweede van vijf langeafstandswedstrijden om de Univé Topcompetitie. Michaud won ook de eerste in Bantega.

Ingmar Berga (19) had het initiatief genomen tot de beslissende ontsnapping. De Drent uit de ploeg Univé/Stouwdam reed kilometers alleen op kop. Berga: "Ik wachtte tot er iemand bij zou komen, want het was in die wind te zwaar voor mij om het alleen te redden." Michaud zette de achtervolging in, samen met de Belg Sven Depoorter, die echter het tempo van de Fransman niet kon volgen. Michaud arriveerde alleen bij koploper Berga, waarna het tweetal kop-over-kop vier minuten voorsprong op het peloton opbouwde.
Berga: "Op een gegeven moment kreeg ik moeite met overnemen. Ik vroeg Michaud of hij me nog een stukje wou meenemen richting finish, dan kon hij de overwinning hebben." Voor Berga was het zijn eerste podiumplaats in een lange wedstrijd. Michaud: "Ik vond het best. Berga is nog jong, ik heb veel meer ervaring in die lange wedstrijden."
Michaud had in het begin van de wedstrijd al geprobeerd een ontsnapping te forceren. Hij demarreerde om beurten met zijn ploeggenoot Arjan Mombarg. Michael Byrne: "Ik ben diverse keren meegesprongen, maar dat hield ik uiteindelijk niet vol." Byrnes Mogemaploeg raakte gekortwiekt doordat Jordan Malone en Roy Boeve slachtoffer werden van een valpartij. Slachtoffer daarvan werden onder meer ook Arjan Mombarg, Geert Plender, John van Dijk en Jan-Ronald Wigarda. Wigarda: "Er werd erg op het kantje gereden en dat mondde uit in een struikelpartij." Ook de Nefitploeg miste twee kopstukken. De geblesseerde Arjan Smit en de zieke Erik Hulzebosch gingen niet van start.

Dames (33 km)
Elma de Vries won bij de dames. De Haulerwijkse was de snelste van een kopgroep van vier. Tweede werd haar ploeggenote Hilde Goovaerts, derde Mariska Huisman uit Andijk en vierde Jannitta Spigt uit Ede. Daarachter reed weer een groep van vier, waarvan de Belgische Vanessa Derous naar de vijfde plek spurtte.
Bij de dames-2 was Baukje Bonnema uit Kollum de snelste, gevolgd door Erna Kijk in de Vegte uit Genemuiden en Hellen Dekker uit Den Haag.

B-rijders (66 km)
Stephan Wielinga uit Wolvega schreef de B-wedstrijd op zijn naam. Net als de nummer twee, Frans van Winden uit Bergschenhoek, wist hij tot het eind bij de A-rijders te blijven. "Dat verbaasde me wel," aldus de 17-jarige Wielinga. Derde werd René Altena uit Diepenheim.

C-rijders (33 km)
Jan Hubert uit Amsterdam werd winnaar bij de C-rijders, voor Rob Hadders uit Kraggenburg en Jan Jonker uit Oldebroek.

Veteranen (33 km)
Henk Lankhof uit Aalten zegevierde bij de veteranen. Carlo van der Zwan uit Heerde eindigde als tweede, René van der Meulen uit Kampen als derde.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl