Socialistische Partij

SP wil opheldering over politieke steun `dodelijk missies'

14-06-2004 * De SP wil opheldering over de politieke dekking waaronder geheime dodelijke missies plaatsvinden die Nederlandse mariniers in het buitenland uitvoeren. Het NOS Journaal meldt dat mariniers van de regering in speciale gevallen een `license to kill' krijgen om Nederlandse troepen in crisisgebieden te beschermen.

SP-Kamerlid Van Velzen roept morgen ministers Kamp, Bot en Donner naar de Kamer om opheldering te geven. "Justitie zegt dat de regering geen goede onderbouwing geeft voor het bestaan van de geheime missies. Blijkbaar is hierover onenigheid tussen de departementen, en het lijkt mij goed dat de Kamer hierover duidelijkheid krijgt."

Justitie is volgens de berichtgeving nooit bij de staatsgeheime missies betrokken en had er zelfs niets van mogen weten.

Van Velzen: "De Tweede Kamer hoeft heus niet van iedere militair te weten wat ie precies op elke missie doet, maar de onthullingen van vandaag werpen vragen op over de politieke controle over het leger. Ook wil ik weten hoe de geheime missies zich verhouden tot de VN-mandaten waaronder onze troepen in de diverse gebieden opereren."