De Balie

=============
AANKONDIGING
=============

Maandag 14 juni / 20.00 uur

ORDE GRAAG
debat naar aanleiding van de Nota Ruimte

Met o.a. Ralph Pans (Voorzitter Vereniging Nederlandse Gemeenten), Adri Duivesteijn (tweede-kamerlid PvdA), Bas Jan van Bochove (Tweede-kamerlid CDA), Jan Jaap de Graeff (directeur Natuurmonumenten) en een topambtenaar van het Directoraat Ruimte van het Ministerie van VROM.
Wetenschappelijk commentaar door Hans Mommaas (Hoogleraar Vrijetijdswetenschappen Universiteit van Tilburg). Debat o.l.v. Marcel Ham. Tevens presentatie van de bundel Groot en klein verzet. Temporele ordening in Nederland (Uitgeverij De Balie ISBN 90 6617 308 4, 19,50 euro)

De ruimtelijke ordening in Nederland heeft zijn langste tijd gehad als het aan het Kabinet Balkenende ligt. De onlangs uitgebrachte Nota Ruimte legt de verantwoordelijkheid voor de inrichting van Nederland in belangrijke mate decentraal bij de gemeentelijke overheden. Critici vrezen dat dit zal leiden tot nog meer verrommeling en een nog nadrukkelijker primaat van de economie. Toch is het de vraag of we moeten terugverlangen naar dichtgetimmerde Ruimtelijke Ordeningsnota's zoals die in de tijden van Heerma en Pronk werden geschreven of voorbereid.

De bundel Groot en klein verzet, temporele ordening in Nederland bevat aanzetten voor een ander beleidsperspectief op de inrichting van Nederland; een perspectief dat niet de schaarste van ruimte maar van tijd als uitgangspunt voor het nadenken over ordening heeft.
In Orde Graag buigen politici, wetenschappers en bestuurders zich over de mogelijke consequenties van de nieuwe liberale koers zoals die in de Nota Ruimte wordt neergelegd. Kan een temporeel perspectief op de ordening van Nederland een ''derde weg'' zijn tussen het nieuwe laiser faire en het traditionele staatsdirigisme?

reserveren: 020 55 35 100

meer informatie: www.debalie.nl

=============================================

Zojuist verschenen bij Uitgeverij De Balie:

GROOT EN KLEIN VERZET. TEMPORELE ORDENING IN NEDERLAND. Peter Sep en Marga Verheije (red.)

ISBN 90 6617 308 4; 164 pagina's
Formaat: 16,5 x 23,5 cm
Prijs: 19,50 euro

Groot en klein verzet, temporele ordening in Nederland bevat aanzetten voor een ander beleidsperspectief op de inrichting van Nederland; een perspectief dat niet de schaarste van ruimte maar van tijd als uitgangspunt voor het nadenken over ordening heeft. Vaak wordt de versnelling van het moderne leven voorgesteld als iets onontkoombaars. Technologische vernieuwing, evenementen en belevenissen, de ontsluiting van de wereld zetten de agenda's van mensen steeds meer onder druk en wie niet mee doet mist de boot.

Ook in de kritiek op de 'druk, druk druk'-maatschappij overheerst een gevoel van onontkoombaarheid. Hier wordt de modernistische droom van voortdurende vernieuwing opgevat als een gerealiseerde nachtmerrie. Vluchten kan niet meer. Groot en klein verzet gaat ervan uit dat je tijd net als ruimte kunt ontwerpen en ordenen en dat daarmee een dam kan worden opgeworpen tegen dat gevoel van onontkoombaarheid.

Anders dan bij de traditionele ruimtelijke ordening heeft temporele ordening als voordeel dat het ruimte laat voor diversiteit en de individuele verantwoordelijkheid burgers. De auteurs gaan in deze bundel zowel op zoek naar persoonlijke strategieën als naar beleidsinstrumenten waarmee de greep van mensen op de eigen tijd zou kunnen worden vergroot. In een pluriforme en multiculturele samenleving kan de overheid geen masterplan voor de temporele ordening ontwerpen. Wat zij wel kan doen is waken over de toegankelijkheid van het publieke domein en streven naar maximale autonomie van burgers.

Groot en klein verzet bevat bijdragen van Lia Karsten over kinderen in de openbare ruimte, Piet Leenders over werken na je vijfenzestigste in de toekomst; Paul Peeters en Niek Beunders over de scheiding tussen natuur en wonen, Lies Wesseling over het glazen plafond voor hoogopgeleide moeders, Paul de Beer over de economische aspecten van onze moderne tijdsordening en verder bijdragen van o.a. Kristen Lippincott, Ole Bouman, Hans Mommaas, Peter del Peut en Nicolien Mizee.

Groot en klein verzet is te bestellen in de boekhandel of via www/debalie.nl/uitgeverij