JUSTICE FOR THE WORLD
http://www.justicefortheworld.org


Justice FTW: Verslag rapport 2004 over vrijheid van religie

GOUDA, 14 juni 2004 - Afgelopen mei is het jaarrapport (april 2003 t/m april 2004) van de 'United States Commission On International Religious Freedom' verschenen. Deze vanaf 1998 ingestelde onafhankelijke commissie in de Verenigde Staten doet jaarlijks verslag, bepalende in welke landen op de wereld ernstige inbreuk wordt gemaakt op het internationaal erkende recht op vrijheid van geloof. Behalve dat brengt de commissie in zijn rapport advies uit aan de president en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten hoe via internationaal opererende rechtsinstanties en organisaties in deze landen een toleranter klimaat kan worden geschapen.

Jaarlijks stelt de commissie een lijst samen van landen, waar religieuze minderheidsgroepen worden onderdrukt gepaard gaande met een overmaat aan geweld. De regeringen van deze landen zouden volgens de commissie op grond van de 'International Religious Freedom Act' (uit 1998) door Amerikaanse internationaal opererende instanties openlijk moeten worden gewezen op hun intolerante tekortkomingen en indien nodig gesanctioneerd.
Afgelopen jaar zijn elf landen als hoogst intolerant aangemerkt, waaronder Eritrea, India (onder voorbehoud), Pakistan, Saoedi-Arabië, Turkmenistan, Vietnam, Birma, China, Noord-Korea, Iran en Soedan. In aansluiting hierop heeft de commissie Egypte, Indonesië, Nigeria, Uzbekistan, Belause, Cuba en Georgië aangewezen als mogelijke brandhaarden van intolerantie. Deze landen dienen voorlopig extra in de gaten te worden gehouden. Voorts doet de commissie aanbevelingen om het Amerikaanse buitenlandbeleid van Irak en Afghanistan aan te scherpen. Voor Afghanistan is het bijvoorbeeld belangrijk, dat ook buiten Kabul het democratiseringsproces (ofwel 'deTalibanisering') in gang wordt gezet. Tot slot krijgen onderwerpen als antisemitisme, Saoediarabische buitenlandpolitiek en asielvraagstukken extra ruimte in het rapport.

In het rapport wordt per land omschreven om welke vorm van religieuze intolerantie het gaat en aanbevelingen gedaan om vrijheid van godsdienst in deze landen te bevorderen. Voor alle duidelijkheid kunnen we een blik werpen op de volgende twee landen: Noord-Korea en Turkmenistan, waar momenteel sprake is van een satanisch schrikbewind.
In Noord-Korea bestaat er geen vrijheid van godsdienst. De Noordkoreaanse regering propageert een staatsideologie, die is gebaseerd op de persoonscultus van regeringsleider Kim Jong II en zijn vader. Afbeeldingen van Kim Jong II en zijn vader dienen in elk huis te worden opgesteld en vereerd. Het openlijk belijden van het Christendom in Noord-Korea is verboden. Christenen worden gevangen genomen, gemarteld of vermoord. Evenzo is het streng verboden voor boeddhistische monniken tempels te gebruiken voor religieuze activiteiten. Tempels dienen te worden beschouwd als culturele relicten. De commissie recommandeert de regering van de Verenigde Staten o.a. ervoor zorg te dragen, dat een multilateraal diplomatennetwerk tussen Zuid-Korea, Japan en Amerika de belangen op het gebied van religieuze vrijheid zal behartigen van de burgers van Noord-Korea en dat Rusland en China humaan met Noordkoreaanse christelijke en boeddhistische vluchtelingen om zal gaan. Turkmenistan zwicht onder de dictatuur van president Saparmurat Niyazov. Niyazov propageert een onder staatscontrole geleide versie van de Islam. Dit houdt in, dat belijders van een andere godsdienst automatisch worden vervolgd, gemarteld of vermoord. Zelfs aanhangers van de Sunni-Islam. De commissie recommandeert o.a., dat alleen gebruik kan worden gemaakt van de Transcaspische gaslijn als president Niyazov het plan opvat om een religieus toleranter beleid namens zijn burgers te gaan voeren.

Het gehele rapport is na te lezen op onze internationale site: http://www.justicefortheworld.org/

Dit rapport werd samengevat door drs. D. Renes, onderzoeksmedewerker voor Justice FTW Nederland, ter stimulering van het algemeen recht op vrijheid van religie.
Voor telefonisch contact: 06-11457437

Woordvoerder Justice FTW Nederland
E. van Boxel
Telefonisch contact: 06-52408418
Email: info@justicefortheworld.nl

Mensenrechtenorganisatie Justice FTW

Postbus 2118,
2800 BG Gouda.

Rabobank 362439222

Stichting Justice FTW vestigt aandacht op het bestaan ernstige mensenrechtenschendingen in de wereld.