Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 14-6-2004

Opzeggers thuiszorg na ontvangen rekeningen

Tussen begin maart en medio april heeft 1,6 procent van de ruim 420.000 cliënten de thuiszorg opgezegd, nadat zij de rekening ontvingen waarin de hogere eigen bijdrage werd vermeld. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van tweede peiling die staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid heeft laten verrichten naar de effecten van het verhogen van de eigen bijdragen voor de thuiszorg per zorgjaar 2004.

De cliënten kregen gedurende een periode van zes weken samen met de rekening voor de thuiszorg informatie over eventuele teruggave van de ziektekosten via de belastingen en de mogelijkheid bij de gemeente een beroep te doen op bijzondere bijstand. Op grond van die informatie besloten ca. 6600 cliënten de zorg helemaal op te zeggen, ca. 1250 cliënten zegden de zorg gedeeltelijk op.

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de opgezegde zorg (97 procent) huishoudelijke verzorging betreft. Het gemiddeld aantal uren dat is opgezegd, bedraagt bijna drie uur per week en is iets minder dan het landelijk gemiddeld aantal uren. Van de gedeeltelijke opzeggers halveerden de meesten het aantal uren zorg van vier naar twee uur.

Behalve naar de opzeggers hebben de onderzoekers ook gekeken naar eventuele spijtoptanten die begin januari de thuiszorg opzegden, nadat zij de brief over de aanstaande verhoging van de eigen bijdrage kregen. Daaruit blijkt dat ruim 300 cliënten nadat ze informatie kregen over compensatiemogelijkheden, alsnog een beroep doet op de thuiszorg. Het definitieve rapport wordt eind juni naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het onderzoek naar de eerste groep opzeggers in januari leverde eind maart op dat twee procent van de cliënten de thuiszorg hadden beëindigd. Uit een nadere bestudering van de omstandigheden bleek dat driekwart van die opzeggers een partner heeft, een groot deel een bovengemiddeld inkomen heeft en in meer dan de helft van de gevallen zelf een oplossing heeft gevonden door familie of bekenden te vragen of zelf zorg in te huren.