Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

PERSBERICHT

Nr. 80

11 juni 2004

Jaarverslag 2003 van programma voor Antilliaanse Rotterdammers geeft positief beeld

Programma Lus di Trafiko ligt op koers

Biba, Biba een wekelijkse televisie-soapserie en radioprogramma over wonen in Rotterdam, aangevuld met basiscursussen wonen; Ruman Grandi het mentorenproject van RIAGG; het experimentele rolmodellenproject Briljantjes in Hoogvliet en de 3 generatiesoos in IJsselmonde waar Antilliaanse vrouwen van verschillende generaties elkaar ondersteunen. Dit zijn vier succesvolle projecten van de 45, die met middelen vanuit Lus di Trafiko zijn opgezet.

Voortzetting van de succesvolle activiteiten van Lus di Trafiko is van cruciaal belang , aldus verantwoordelijk wethouder Sjaak van der Tak (Onderwijs en Integratie)

Tot nu toe heeft het programma Lus di Trafiko met o.a. deze aansprekende projecten 75% van haar kwantitatieve doelstellingen gehaald. Met 25 individuele projecten zijn tot nu toe 1150 Antilliaanse Rotterdammers bereikt. De overige 19 projecten worden afgerekend op niet-kwantitatieve resultaten, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een netwerk van Rotterdams Antilliaanse hulpverleners, het realiseren van tv-uitzendingen over Antilliaanse rolmodellen door Ta Nos Ta Antias of het in gang zetten van de theaterproductie Tula voor en door jongeren van verschillende culturen. Ook bij deze projecten is de afgelopen maanden grote vooruitgang geboekt.

Lus di Trafiko heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het opbouwen van een Rotterdams netwerk van organisaties die zich met dienst- en hulpverlening aan Antillianen in Rotterdam bezighouden. Daarnaast heeft Lus di Trafiko de Antilliaanse gemeenschap en zelf- en vrijwilligersorganisaties waar mogelijk ondersteund. De verkiezingen voor het strategisch Antilliaans Beraad MAAS, op 6 juni 2004, zijn het resultaat van een democratiseringsproces dat financieel is mogelijk gemaakt vanuit Lus di Trafiko.

Naar verwachting zullen de beoogde resultaten, zoals geformuleerd in het college-programma dit jaar worden bereikt. Lus di Trafiko geeft hiermee (mede) invulling

aan de collegeprioriteit inburgering.

Rotterdam heeft het programma Lus di Trafiko voor de periode van 2001-2004 in het leven geroepen om Antilliaanse Rotterdammers met een achterstandspositie te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bestaan.

Noot voor de redactie/