Universiteit van Amsterdam

Verlies van overzicht op de scheepsbrug


Promotie Psychologie


dinsdag 15 juni 14.00 uur

Het verlies van overzicht is zeer waarschijnlijk een belangrijker oorzaak van (bijna) ongevallen dan vaak wordt aangenomen. Letty Aarts onderzocht een aantal factoren die het overzichtsverlies in de hand kunnen werken. Aan de hand van computertests bestudeerde ze overzichtsverlies bij mensen die in onder andere energiecentrales, cockpits en het wegverkeer werken. Speciale aandacht besteedde Aarts aan overzichtsverlies op de scheepsbrug. Ze onderzocht dit aan de hand van experimenten met een brugsimulator en ervaren marineofficieren. Aarts concludeert dat mensen een redelijk consistent vermogen hebben tot het behouden van overzicht in bepaalde situaties, maar dat deze eigenschap echter zeer waarschijnlijk voor een groot deel afhankelijk is van individuele vaardigheden op onderliggende subtaken. Er is geen aparte eigenschap die als overzicht houden kan worden aangeduid. Aarts ontdekte verder dat wanneer mensen het belang begrijpen en gemotiveerd zijn om hun gehele pakket aan taken in het oog te houden, zij beter in staat zijn het overzicht te bewaren. Mensen die gemotiveerd zijn om aparte taken uit te voeren, hebben juist meer de neiging om zo in die deeltaken op te gaan dat het overzicht makkelijk verloren gaat. Ervaren marineofficieren bleken na 21 uur zonder slaap wel vermoeid te zijn, maar liepen niet méér kans om het overzicht te verliezen. Er waren wel enkele symptomen die suggereerden dat bij nog langere perioden zonder slaap het vermogen om overzicht te houden wel degelijk achteruit gaat.

Mw. L.T. Aarts: Overview maintenance in man-machine environments. Applications in ship navigation. Promotor is prof. dr. J.G.W. Raaijmakers.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.