Ingezonden persbericht


Werk met werk maken voor landschapselementen in Amstelland

Op veel plaatsen in Amstelland zijn de landschapselementen die het landschap zo karakteristiek maken verdwenen. Het gaat dan om knotwilgen, hoogstamboomgaarden, oeverlandjes met moerasplanten en mooie beplanting rond boerenerven. Landschap Noord-Holland stimuleert het behoud en herstel hiervan door aanleg, herstel en beheer met subsidie ter hand te nemen. Samen met andere partijen is het project 'Landschapselementen Amstelland' gestart, waarin vooral ook het sociale aspect nieuw is. Mensen van buiten de eigen organisatie krijgen in een soort werkervaringsplaats de gelegenheid kennis en ervaring in landschapsbeheer op te doen. Daarmee zijn zij straks beter toegerust op de arbeidsmarkt én voelen zich meer betrokken bij de instandhouding van het Noord-Hollandse landschap.

Karakteristiek voor Amstelland is het open agrarische land met langs de oude riviertjes boerderijen en landgoederen. Op veel plekken krijgt het landschap een ander aanzien door gebrek aan onderhoud of het verdwijnen van bijvoorbeeld boomgaarden en leilinden. Er is nu subsidie om dit fraaie karakteristieke landschap in stand te houden en waar mogelijk nog mooier te maken. De eigen bijdrage is beperkt tot 25% en kan in overleg ook in de vorm van arbeid geleverd worden.

Landschap Noord-Holland is initiatiefnemer van het project 'Landschapselementen Amstelland'. Vanuit het project Toekomst Amstelland hebben EU, Rijk (GIOS) en gemeente Amsterdam hiervoor geld beschikbaar gesteld. Ook de provincie Noord-Holland heeft via haar landschapselementenregeling aanvullend geld bijgedragen. De Europese subsidie loopt via het project Sustainable and Accessible Urban Landscapes (SAUL). Doel daarvan is om stadslandschappen toegankelijk te maken en duurzaam gestalte te geven, onder andere door mensen via werkervaringsplaatsen te betrekken bij landschapsbeheer.

Landschap Noord-Holland neemt de gecombineerde uitvoering van deze projecten voor haar rekening. Dit start in 2004 met een maximale uitloop tot eind 2005 of totdat de beschikbare subsidies uitgeput zijn.
Bewoners van Amstelland worden in de gelegenheid gesteld om werkzaamheden uit te laten voeren op hun grondgebied voor een nog mooier landschap in Amstelland met slechts een geringe eigen bijdrage in de kosten.

Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat van Landschap Noord-Holland, telefoon (0251) 66 22 44.

/////////////////////////////////////