Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Steen en glas is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

15-06-2004

Werknemers BSN Glasspack morgen in actie tegen slechte cao

Werknemers van BSN Glasspack in Schiedam, Maastricht en Leerdam (de voormalige Vereenigde Glasfabrieken) komen morgen in actie met een werkonderbreking tegen het eindbod dat de directie van de glasfabrikant enige tijd geleden heeft gedaan. Rond 12.00 uur bieden zij bij de vestiging in Schiedam (Buitenhavenweg 114/116) een petitie aan aan de directie. Ook zal er een glazen bol worden aangeboden, waarin naar de toekomst van het bedrijf wordt gekeken.

Bestuurder Gerti van Valkenburg van CNV Steen en glas fungeert hierbij als waarzegster.

Pensioen grootste probleem
De cao-onderhandelingen liepen vooral vast op de handhaving van de pensioenregeling. De bond wil de huidige pensioenregeling omzetten van een eindloonregeling in een middelloonregeling met daaraan verbonden indexatie van actieve deelnemers in inactieve deelnemers. Ook moet er een kostendekkende premie komen, waarvan de werkgever tweederde en de werknemers eenderde betalen. De pensioenrichtleeftijd wil de bond op 62 jaar stellen en al opgebouwde rechten in de vroegpensioenregeling moeten blijven bestaan.
Verder wil CNV Steen en glas een overgangsmaatregelen voor de medewerkers die nu op hun zestigste kunnen uittreden. Op het vlak van beloning wil de bond een eenmalige uitkering van 450 euro, conform het najaarsakkoord. Hierin staat dat een eenmalige uitkering moet zijn gekoppeld aan een nader vast te stellen resultaat. Ook moet het werkgeversdeel van de premiespaarregeling over 2003 en 2004 worden uitbetaald.
Het eindbod van BSN Glasspack bevat een veel soberder pensioenregeling. BSN wil een achtergestelde lening verstrekken aan het pensioenfonds onder voorwaarde dat de bond akkoord gaat met een tweejarige cao zonder enige vorm van loonsverhoging of eenmalige uitkering. Daarnaast wil BSN de pensioenleeftijd niet op 62 maar op 63 jaar en een pensioenuitkering van 70 procent in plaats van 80 procent. Dit eindbod is eerder deze maand door de leden afgewezen.

Nadere inlichtingen:

Gerti van Valkenburg (onderhandelaar CNV Steen en glas) 010 - 4 55 00 50
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 348