Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

(15 juni 2004)

Discriminatie wegens handicap in het sociaal-economisch verkeer:

Minister Donner wil kijken naar de gevolgen

Wijziging van het wetboek van strafrecht (28221)

De plenaire behandeling in de Tweede Kamer van de wijziging van het wetboek van strafrecht is woensdag 9 juni 2004 hervat. Het debat heeft tien maanden stilgelegen. In de tussentijd is gekeken naar de mogelijkheden om het verschil van mening tussen minister Donner en de Tweede Kamer te overbruggen. De minister wilde het voorstel zoals het er lag niet uitbreiden met de bepaling dat discriminatie op grond van handicap ook verboden zou worden in het sociaal economisch verkeer. De Kamer had hier wel een motie over ingediend.

Het debat van 9 juni ging vooral over die uitbreiding. De heer Rouvoet (Christen Unie) en mevrouw Kalsbeek (PvdA) namen net als bij het laatste debat op 4 september vorig jaar het voortouw. De discussie was veel helderder dan toen. In september bestond nog grote verwarring over de begrippen ' ongelijke behandeling' en 'discriminatie'. Nu was er een veel duidelijker lijn.

De minister eindigde met de toezegging nog eens te bezien of er een manier gevonden kan worden om discriminatie op grond van handicap in het sociaal economisch verkeer strafbaar te stellen. Hij wil bekijken of dat zo vormgegeven kan worden dat er geen onvoorziene grote gevolgen zullen zijn, terwijl het verbod wel geldt als er sprake is van kwetsend en krenkend discrimineren. (Geplaatst: 15 juni 2004)