GroenLinks Tweede-Kamerfractie 15 juni 2004 17:31 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil meer geld voor consultatiebureaus

(15 juni 2004)

Kamervraag
Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over inzet verloskundigen, consultatiebureaus en kraamhulpen bij welzijn kinderen (Ingezonden 15 juni 2004)


1. Wat is er precies nieuw aan uw voorstel om consultatiebureaus vroeg ernstige opvoedkundige of psychische problemen te laten signaleren? Behoort dat in uw ogen op dit moment nog niet tot de kerntaken van consultatiebureaus?


2. Deelt u de stelling dat door bezuinigingen op de budgetten van consultatiebureaus juist deze kerntaken onder druk komen te staan?


3. Deelt u de stelling dat de vertrouwensrelatie die kraamhulpen en verloskundigen opbouwen met ouders onder druk komt te staan als zij een meldingsplicht hebben aangaande opvoedingproblemen? Is een meldingsplicht niet in strijd met het medisch beroepsgeheim?


4. Hoe effectief acht u de signaleringsmogelijkheden van verloskundigen en kraamhulpen?


5. Deelt u de mening dat het dossier dat is opgebouwd door consultatiebureaus waardevolle informatie over kinderen van 0 tot 4 jaar en hun specifieke situatie bevat? Deelt u de mening dat het wenselijk zou zijn als deze informatie na het vierde jaar van het kind kan worden overgedragen aan een andere instelling, bv. de schoolarts in dienst van de GGD? Bent u bereid de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken?


6. Deelt u de stelling dat alleen signaleren onvoldoende is als daarna het betreffende kind (en zijn omgeving) wordt geconfronteerd met onvoldoende voorzieningen en lange wachtlijsten voor de voorzieningen die er wel zijn? Bent u ook bereid daar in te investeren? Waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -