Gemeente Barendrecht

Groen licht commissie voor Veiligheidsbeleid

BARENDRECHT (Dinsdag 15 juni 2004) * De gemeente Barendrecht zal zo snel mogelijk starten met het uitvoeren van het Integraal Veiligheidsbeleid (IVB). Gisteravond bleek in de vergadering van de raadscommissie Samenlevingszaken dat er ook binnen de raad breed draagvlak is voor het opgestelde IVB-plan en de daarin genoemde uitgangspunten. Alleen de PvdA hield nog een fractievoorbehoud. Het definitieve besluit over het IVB wordt genomen in de eerstvolgende vergadering van de Barendrechtse gemeenteraad. Met het IVB streeft Barendrecht 'naar een schone en veilige gemeente, waar bewoners zich veilig voelen'.

Binnen het Integraal Veiligheidsbeleid worden vier speerpunten gedefinieerd: Criminaliteit, Verkeersveiligheid, Kwaliteit van de openbare ruimte en Jeugd & veiligheid. Vervolgens wordt er bij ieder speerpunt een aantal doelstellingen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:


* Het verminderen en tegengaan van woninginbraken en inbraken op bedrijfsterreinen
* Het verminderen en tegengaan van fietsendiefstal en diefstal uit of van auto's
* Het verminderen en tegengaan van allerlei vormen van geweld (waaronder ook huiselijk geweld)
* Het verminderen en tegengaan van allerlei vormen van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
* Bevorderen van de verkeersveiligheid door het terugdringen van het aantal onveilige situaties en het tegengaan van onveilig verkeersgedrag
* Verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte door allerlei vormen van verloedering en vervuiling tegen te gaan en door het terugdringen van het aantal onveilige plekken

Wijkveiligheidsplannen
Zodra het Integraal Veiligheidsbeleid definitief is goedgekeurd start de gemeente met het maken van Wijkveiligheidsplannen. Van deze plannen worden er in totaal zes gemaakt. Ieder deel van Barendrecht (gelijk aan de wijkindeling van de zes buurtagenten) krijgt zo zijn eigen Wijkveiligheidsplan. Gisteravond is in de commissievergadering afgesproken dat de algemene doelstellingen uit het IVB nader worden geconcretiseerd in de Wijkveiligheidsplannen. Dat betekent dat in die plannen dus consequent concrete percentages, acties en termijnen worden gesteld. Bij het opstellen van de Wijkveiligheidsplannen zal de gemeente beginnen met Meerwede, Vrijheidsakker en Vaanpark. Ook zullen de Wijkveiligheidsplannen zo veel mogelijk in samenspraak met bewoners en belanghebbenden worden opgesteld. En om op verschillende momenten de voortgang te meten zullen er gedurende het proces diverse enquêtes worden gehouden.

Samen werken aan veiligheid!
Binnen het Integraal Veiligheidsbeleid hebben de gemeente en de politie een coördinerende rol. Maar om het beleid tot een succes te maken wordt de samenwerking gezocht met diverse andere instellingen en personen zoals: winkels en winkeliersverenigingen, bewoners en bewonersorganisaties, het Openbaar Ministerie, justitiële organisaties, maatschappelijke organisaties en Woningbouwvereniging Patrimonium. Het Integraal Veiligheidsbeleid, zoals dat nu is opgesteld, heeft een doorlooptijd tot 2007. En dat de Barendrechtse politiek er serieus werk van wil maken blijkt wel uit het feit dat men vanaf 2005 ieder jaar ¤ 250.000 voor de uitvoering van het beleid beschikbaar stelt. Voor 2004 is een bedrag van ¤ 100.000 beschikbaar.

Marcel van Beusekom
Bureau Communicatie Gemeente Barendrecht
tel: 0180 - 698 246
mob: 06 - 52 35 06 25
email: m.van.beusekom@barendrecht.nl


-----------------------------------------