European Commission

P/04/76

Brussel, 9 juni 2004

10330/04 (Presse 198)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidents- en parlementsverkiezingen in Malawi

De Europese Unie stelt naar aanleiding van de presidents- en parlementsverkiezingen van 20mei2004 in Malawi met voldoening vast dat inmiddels voor de derde maal sedert de invoering ervan in 1994 meerpartijenverkiezingen zijn gehouden.

De verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie was sinds 5 april op uitnodiging van de verkiezingscommissie van Malawi in het land aanwezig en zij heeft haar eerste bevindingen aan de lidstaten meegedeeld.

De Europese Unie spreekt zijn waardering uit voor het personeel van de stembureaus, de waarnemers van politieke partijen en maatschappelijk middenveld en de kiezers, die ertoe hebben bijgedragen dat deze verkiezingsdag in het algemeen een vreedzaam en ordelijk verloop heeft gekend.

Ook wordt erkend dat het High Court en het Supreme Court van Malawi verkiezingsklachten onafhankelijk en tijdig hebben behandeld. Voorts wordt met voldoening vastgesteld dat het aantal in het parlement verkozen vrouwen is toegenomen.

De Europese Unie is echter verontrust over een aantal ernstige tekortkomingen in het verloop van de verkiezingen. Tijdens de campagne werden niet alle deelnemers op voet van gelijkheid behandeld. De door de overheid gecontroleerde radio- en televisiestations gaven in hun verslaggeving blijk van vooringenomenheid ten gunste van de regeringscoalitie. Daarnaast werd door de regeringsparij op grote schaal en openlijk misbruik gemaakt van overheidsmiddelen. Wel kenmerkten de particuliere stations en de schrijvende pers zich door een evenwichtige benadering van de verschillende kandidaten. Het geweld na afloop van de verkiezingen, waarbij ten minste vierpersonen zouden zijn omgekomen, baart eveneens grote zorgen.

Ook het optreden van de verkiezingscommissie van Malawi liet veel te wensen over. De registratie van de kiezers verliep buitengewoon onbevredigend en de presentatie van de uitslagen was onvoldoende transparant.

De Europese Unie verzoekt de verkiezingscommissie van Malawi met aandrang onverwijld de volledige resultaten per stembureau bekend te maken, zodat een onafhankelijke controle mogelijk is.

De Europese Unie zal klachten en bezwaarschriften over de verkiezingen op de voet volgen. Een definitief oordeel over de verkiezingen zal pas worden uitgesproken wanneer de verkiezingsprocedure geheel is voltooid.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemeni en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albani, Bosni en Herzegovina, Kroati, Servi en Montenegro en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedoni, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int