Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200302648/1
Beroep tegen de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van hogere grenswaarden voor de geluidbelasting door het industrieterrein luchthaven Lelystad van woningen in Lelystad. In 1991 is rondom het industrieterrein Luchthaven Lelystad een zone vastgesteld waarbuiten de geluidbelasting door het industrieterrein niet meer mag bedragen dan een etmaalwaarde van 50 dB(A). Op het industrieterrein bevinden zich onder meer een luchthaven, een motorcrossterrein, een testcentrum van de ANWB en een testbaan van de Rijksdienst voor het wegverkeer. Om uitbreiding van (bedrijven op) het industrieterrein mogelijk te maken, heeft het college van burgemeester en wethouders van Lelystad het bestemmingsplan Geluidzone industrielawaai luchthaven Lelystad opgesteld dat onder meer voorziet in wijziging van de zone rondom het industrieterrein. De grenzen van het industrieterrein zelf worden niet gewijzigd. Door deze wijziging komt een aantal woningen in de zone te liggen. Omdat de geluidbelasting van de gevel van een aantal woningen meer dan 50 dB(A) zal bedragen, heeft het college van burgemeester en wethouders de provincie verzocht om de vaststelling van hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting. Enkele eigenaren van de desbetreffende woningen zijn het niet met de vaststelling van deze hogere grenswaarden eens.


* 200305571/1
Hoger beroep in verband met een vergunning op grond van de Wet op de Lijkbezorging voor het uitbreiden van het bestaande gebouw van het crematorium met een pastorkamer, archiefruimte, keuken, chauffeurskamer en bestaande koffiekamer op Begraafplaats Den en Rust in Bilthoven. Op grond van de Wet op de Lijkbezorging is voor het vestigen, uitbreiden of wijzigen van een crematorium een vergunning van de gemeenteraad nodig. De gemeenteraad van De Bilt heeft deze vergunning in maart 2001 verleend. De rechtbank heeft in een uitspraak van augustus 2003 de bezwaren van omwonenden tegen de vergunning gegrond verklaard en de vergunning vernietigd. De rechtbank oordeelde dat bij de afweging of na het realiseren van de uitbreiding van het crematorium in een passende wijze van lijkbezorging kan worden voorzien, niet alleen de fysieke uitbreiding van het gebouw moet worden betrokken, maar ook de capaciteitsvergroting van het crematorium als gevolg van het installeren van een grotere verbrandingsoven. Onder andere Begraafplaats Den en Rust is het niet eens met deze uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200305945/1
Beroep van onder meer Amex Property B.V. tegen de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland dat sprake is van een geval van ernstige verontreiniging waarvan de sanering urgent is, op de locatie van de voormalige zilverfabriek aan de Leidseweg 219 en omgeving in Voorschoten. Het college van gedeputeerde staten heeft daarbij ook bepaald dat met de sanering van dit geval binnen twee jaar wordt aangevangen. In beroep is onder meer aangevoerd dat de sanering van het geval niet urgent is en dat deelsanering mogelijk is. Ook heeft Amex Property aangevoerd dat het college ten onrechte die periode van twee jaar heeft bepaald. In dat verband wijst Amex Property op de lange periode die is verstreken sinds de laatste bodemonderzoeken en het tussen de provincie en haar gevoerde overleg over de saneringsaanpak.


* 200306271/1 en 200305924/1
Beroep van het Intergemeentelijke Samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe en het college van B&W van Nunspeet tegen de afwijzing door de staatssecretaris van VROM van een tegemoetkoming in de voorbereidingskosten voor een railschermproject in Nunspeet. De staatssecretaris heeft deze aanvraag afgewezen omdat geen ruimte is vrijgekomen voor de verlening van subsidies aan projecten waarvoor nog niet eerder een subsidie is verleend, en omdat honorering van de aanvraag zou leiden tot een overschrijding van het subsidieplafond.


* 200307507/1
Hoger beroep in verband met de bestuursdwang die door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum is opgelegd aan de eigenaar van een smartshop in het gebied van de Wallen om de exploitatie ervan te beëindigen. De eigenaar heeft aangevoerd dat niet is komen vast te staan dat in het pand artikelen werden verkocht die psychotrope stoffen bevatten.


* 200308247/1
Beroep tegen de weigering van het college van B&W van Rijnwaarden om een milieuvergunning te verlenen voor een bedrijf voor de opslag en verkoop van vuurwerk in Pannerden. Het college heeft deze vergunning geweigerd omdat het van mening is dat de vuurwerkopslag en verkooppunt één inrichting in de zin van de Wet milieubeheer vormt met een tankstation annex garagebedrijf en dat voor het bedrijf als geheel een nieuwe milieuvergunning moet worden aangevraagd. Als bezwaren tegen de weigering wordt naar voren gebracht dat er geen technische, functionele en organisatorische bindingen zijn tussen opslag en verkooppunt enerzijds en tankstation/garagebedrijf anderzijds. Ook is aangegeven dat beide op minimaal 30 meter afstand van elkaar gelegen zijn en dat beide bedrijven van elkaar worden gescheiden door een openbare weg.