Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 172 AdV
Datum: 16 juni 2004

Provinciale Staten starten opiniewijzer over onderwijs

Gaastmeer. De vijfenveertig leerlingen van KBS 'Mids de Marren' in Gaastmeer hebben vanochtend allemaal een ballon opgelaten als start van de opiniewijzer onderwijs die is gemaakt in opdracht van de Werkgroep Onderwijs van Provinciale Staten van Fryslân.

De werkgroep Onderwijs van Provinciale Staten van Fryslân is bezig met een eigen onderzoek naar de achterstanden in het onderwijs in Fryslân. Daarvoor is een zogenaamde opiniewijzer ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), bekend van de Stemwijzer. Via deze opiniewijzer op internet zullen alle leraren, ouders en bestuurders van de basisscholen in Fryslân gevraagd worden naar oorzaken en oplossingsrichtingen voor deze achterstand.

Directeur Reitse Sybesma van 'Mids de Marren' kwam in zijn welkomswoord op voor het onderwijs. Ook al staat het onderwijs de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws, op de basisscholen weten ze wel beter. "Wy ha in machtich moai fak en dogge ús stjonkende bêst!", aldus Sybesma. Daarom doet zijn school ook graag mee aan een dergelijk onderzoek om te kunnen kijken waar eventueel nog verbeteringen mogelijk zijn.

Frans Kuipers als voorzitter van de statenwerkgroep gaf aan dat deze opiniewijzer een belangrijke bijdrage zal leveren aan het symposium dat op 22 september in Leeuwarden wordt gehouden. De start met het oplaten van ballonnen symboliseert de werkwijze van de werkgroep onderwijs. De statenleden werken van onder op, zowel ouders, leerkrachten al directeuren en bestuurders wordt gevraagd om hun mening over het onderwijs in Fryslân.

Jochum de Graaf, projectleider van het IPP, gaf een toelichting op de opiniewijzer. Zijn instituut richt zich vooral op het betrekken van het publiek bij het politieke debat. De Stemwijzer is daar een bekend voorbeeld van. Maar ook een opiniewijzer die voor het Friese onderwijs is ontwikkeld, doet dat. Direct na het invullen kan iedereen direct zien hoe de andere deelnemers over de vragen en stellingen denken. De totale resultaten komen dan weer terug in het debat op 22 september.

De opiniewijzer is te vinden op www.fryslan.nl/onderwijs . Het noodzakelijke wachtwoord is verkrijgbaar via alle basisscholen in Fryslân.

Bijlage: foto, graag vermelden 'eigen foto Provincie Fryslân'.


---- --