Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
BIOLOGISCH NIEUWS JUNI 2004

INHOUDSOPGAVE


* Aldi verkoopt biologische druiven !

* Biozuivel voor kids en zwangere vrouwen

* 24 miljoen hectare bio wereldwijd


* Nieuwe Cartoons op www.cartoons.info

* ------> Adoptie-kip met kop-zorgen


* Kunst Kaarten op www.bioriginal.info

ALDI VERKOOPT BIO DRUIVEN

Prijsvechter Aldi heeft besloten alleen nog biologische druiven aan te bieden. Dit om te voorkomen dat de druiven meer giftige resten bevatten dan de wettelijke norm.

Uit onderzoek van Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie was eerder gebleken dat in 2001, 2002 en 2003 de wettelijke normen herhaaldelijk werden overscheden, met name bij de prijsvechters Aldi en Lidl. Bij 60 tot 75% van de druiven werden te hoge gifgehaltes waargenomen. Na dreiging met een rechtszaak stopten Aldi en Lidl vorig jaar met de verkoop van druiven.

Lidl is nu in overleg met genoemde organisaties om meer biologische producten in de schappen te krijgen. Verder is overeengekomen dat Lidl gedurende het komende halfjaar al het citrusfruit iedere drie weken laat controleren op resten van bestrijdingsmiddelen.

BIOZUIVEL VOOR KIDS EN ZWANGERE VROUWEN

Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen de dioxine gehaltes in gangbare en biologische melk. De gehaltes in biologische zuivel zijn met name lager doordat de koeien uitsluitend plantaardige producten te eten krijgen.

Voor toxicologe dr Tinka Murk (WUR) is dit reden genoeg om zwangere vrouwen en jonge kinderen te adviseren biozuivel te gebruiken. Ongeboren baby's en jonge kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor schadelijke stoffen in voedsel.

"In Nederland zitten we met onze inname van dioxine-equivalenten serieus aan de hoge kant. We zitten op de gezondheidsnorm. Als je iets kunt doen om je inname te verminderen, dan moet je dat beslist niet nalaten" aldus de toxicologe.

24 MILJOEN HECTARE WERELDWIJD

Het areaal biologische landbouw neemt sterk toe. Internationale organisaties hebben berekend dat in 2004 wereldwijd circa 24 miljoen hectare biologische landbouwgrond wordt beheerd.

Veel landen met een relatief groot bio-areaal bevinden zich in Europa. De wereldwijde top drie wordt ingenomen door Liechtenstein (26,4%), Oostenrijk (11,6%) en Zwitserland (10,0%). Nederland staat wereldwijd op een negentiende plaats met 2,2%.

Deze informatie is terug te vinden in een onlangs verschenen engelstalig onderzoeksrapport dat als pdf-bestand kan worden toegestuurd door de vraagbaak van het Publiciteitscentrum Biologische Landbouw.

Het rapport biedt een schat aan statistieken en informatie over de wereldwijde biologische landbouw, trends op de wereldmarkt, regionale ontwikkelingen en informatie betreffende regulering en certificering.

Bij de vraagbaak van het Publiciteitscentrum Biologische Landbouw kan men terecht voor specifieke vragen over biologische landbouw en voeding.

Na overleg verrichten wij dan kortdurend en gericht onderzoek. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van onze kennis, ervaring en uitgebreide netwerk. Het minimumtarief van deze vraagbaak bedraagt 50 euro per opdracht.

Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515

Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl