Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Emmeloord, 16 juni 2004

Verenigde Bedrijven Van de Klok kiest voor Metacom

BV Verenigde Bedrijven Van de Klok (VBK) uit Druten heeft besloten het bedrijfsinformatiesysteem Metacom van Van Meijel Automatisering in al zijn bedrijfsonderdelen te implementeren. Metacom moet meer lijn brengen in de automatisering van VBK, waar momenteel verschillende systemen en eigen oplossingen naast elkaar gebruikt worden. Daarnaast had VBK grote behoefte aan betrouwbare en actuele managementinformatie, die met Metacom snel uitgedraaid kan worden. Metacom moet in december 2004 operationeel zijn.

"We werken in onze organisatie momenteel met een systeem van één van de andere leveranciers van bouwsoftware", zegt Jeroen van der Bron, controller bij VBK. "Maar de management rapportages werden handmatig met behulp van Excel-sheets vervaardigd. Het was altijd weer een race tegen de klok, om op tijd de cijfers uit alle onderdelen van de organisatie te halen. Door al die problemen met de samenstelling van de rapportages, bleef er te weinig tijd over om de rapportages vooraf inhoudelijk te kunnen beoordelen, waardoor er onnodige fouten in de overzichten zaten. Wij hebben eerst geprobeerd ons bestaande systeem te optimaliseren, maar toen we hoorden dat de leverancier per 1 januari 2007 met het onderhoud van ons pakket zou stoppen, hebben we besloten om een geheel nieuw systeem aan te schaffen."

"De keuze voor VanMeijel werd vooral ingegeven door de naadloze aansluiting van Metacom op onze werkprocessen. We hebben daarbij niet zozeer naar standaardprocessen zoals de financiële administratie gekeken, maar vooral naar bouwspecifieke onderdelen als calculatie, werkbegroting, projectbewaking, kopersbegeleiding en materiaalbeheer", licht Van der Bron toe. "Daarnaast stelden we hoge eisen aan bouwplaatsautomatisering en rapportagemogelijkheden. Metacom past met zijn modulaire opbouw prima bij onze organisatie en onze werkprocessen. We hoeven bij de inrichting van het systeem nauwelijks concessies te doen aan de processen en de manier van werken, zoals we die vooraf zelf gedefinieerd hebben. Metacom kan bij ons dus als het ware kant-en-klaar geïmplementeerd worden. Dat heeft enorme kostenvoordelen en omdat er geen maatwerk vereist is, kunnen ook onderhoud en updates veel sneller uitgevoerd worden. Nu we één geïntegreerd systeem krijgen, kunnen de administratieve procedures versneld worden en kunnen we alle informatie van alle bedrijfsonderdelen in één database verzamelen. Daardoor krijgen we de beschikking over betrouwbare en actuele managementinformatie, waarmee we daadwerkelijk kunnen sturen."

Dat is overigens voor de Verenigde Bedrijven Van de Klok absolute noodzaak, want het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid, zowel door autonome groei als door overnames. VBK realiseert dit jaar een omzet van zo'n 85 miljoen euro en biedt werk aan ruim 200 medewerkers. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met projectontwikkeling, woningbouw en utiliteitsbouw. Het werkgebied voor de B&U-activiteiten is Gelderland, de kop van Zuid-Limburg en Noord-Brabant; met de projectontwikkeling is VBK in vrijwel het hele land actief. Daarnaast zijn er onderdelen, die zich bezighouden met civiele projecten -vooral in de waterzuivering- en met milieu-advies. Het hoofdkantoor, waar de administratie van de meeste onderdelen ondergebracht is, staat in Druten. Daarnaast zijn er vestigingen in Best, Eindhoven en Nijmegen, die op de centrale servers zullen inloggen als Metacom begin december operationeel is.


---

Noot voor de pers: Meer informatie over Van Meijel Automatisering is te vinden op www.vanmeijel.nl. U kunt ook contact opnemen met Loes Rosenberg, telefoon: 0527-614767 of per e-mail: lrosenberg@vanmeijel.nl.

Over Van Meijel Automatisering
Van Meijel Automatisering BV uit Emmeloord heeft zich al sinds de oprichting in 1986 gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor de bouw. Tot 2002 richtte VanMeijel zich voornamelijk op de grond-, weg- en waterbouw en de industriële dienstverlening. Twee jaar geleden werd echter de strategische beslissing genomen, om zich ook op de burgerlijke en utiliteitsbouw te richten om uit te kunnen groeien tot dé automatiseringsspecialist voor de totale bouwsector en aanverwante bedrijfstakken. VanMeijel is leverancier van het geheel in eigen huis ontwikkelde bedrijfsinformatiesysteem Metacom. Metacom is een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem, dat het gehele bouwproces en alle administratieve functies in bouwconcerns ondersteunt. Momenteel is Metacom geheel of gedeeltelijk in gebruik bij zo'n 400 bouwbedrijven. Het systeem is bij uitstek geschikt voor grote en middelgrote bouwbedrijven, die ervoor kiezen hun bedrijfsprocessen te structureren en te optimaliseren. Naast een ontwikkel- en implementatie-afdeling beschikt VanMeijel ook over een uitgebreide service-organisatie voor ondersteuning en begeleiding van gebruikers van Metacom.