Gemeente Capelle a/d IJssel

Un bon paso pa futuro

Foto:Peter Molkenboer

Alle woonplekken van het huisvestingsproject Un bon paso pa futuro (een goede stap voor de toekomst) aan de Aïda zijn bewoond. Daarom werd op zaterdag 12 juni jl. het project officieel geopend door wethouder René Binnendijk. Buurtbewoners konden die dag met eigen ogen zien op welke positieve wijze deze Antilliaanse en Arubaanse jongeren bouwen aan hun toekomst in Nederland.

Op 1 september 2003 begon in de Aïda het begeleid wonen voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren. Het project wordt begeleid door Com.Wonen, het Strategisch Antilliaans en Arubaans Beraad en de gemeente Capelle aan den IJssel. De twintig woonplekken voor dit project zijn beschikbaar gesteld door Com.Wonen. Het doel van dit project is Antilliaanse en Arubaanse jongeren van 18 tot 25 jaar bewust maken van hun kansen en mogelijkheden, zodat zij die op een positieve wijze inzetten om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De jongeren zijn verplicht om mee te werken aan het volgen van een (beroeps)opleiding en/of het vinden van een baan.

Verkeerde verwachtingen
De problemen mét, maar vooral de problemen ván Antilliaanse en Arubaanse jongeren in Nederland en ook in Capelle aan den IJssel zijn hardnekkig en hebben hun oorsprong vaak in de situatie op de Antillen. Jaarlijks komen vele jongeren naar Nederland, sommige om te studeren. Studenten worden doorgaans goed begeleid. Voor de overige jongeren is een goede begeleiding vaak afwezig. Een groot deel van deze jongeren komt onvoldoende voorbereid en soms met verkeerde verwachtingen naar Nederland. Dit levert vaak problemen op in Nederland.

Om aan deze situatie iets te doen wordt in Capelle aan den IJssel gewerkt met een aanpak waarmee jongeren zo snel mogelijk bereikt worden. Doordat de jongens en meisjes huisvesting krijgen aangeboden, kunnen zij al hun tijd en energie steken in het vinden van een arbeidsplaats of een opleiding. Zij worden hierbij begeleid door twee coaches. Binnen een termijn van maximaal 2 jaar moet de jongere uitstromen naar permanente huisvesting. Verondersteld wordt dat de jongere binnen die termijn ook een baan heeft gevonden.