European Commission

IP/04/751

Brussels, 16 juni 2004

Groen licht Commissie voor transactie waarbij KKR zeggenschap over Vendex KBB verwerft

De Europese Commissie heeft, op grond van de concentratieverordening, de transactie goedgekeurd waarbij de Nederlandse detailhandelsonderneming Vendex KBB door het Amerikaanse investeringsfonds KKR wordt overgenomen. De Commissie stelde vast dat deze transactie geen mededingingsbezwaren oplevert, ook al heeft KKR zeggenschap over Wincor Nixdorf, een Duitse aanbieder van elektronische systemen voor de detailhandel.

Vendex KKB is een non-food retailer uit Nederland. Zij heeft bijna 1800 verkooppunten in zeven EU-lidstaten en is actief onder diverse handelsnamen, zoals Hema, Bijenkorf, Keur, Praxis, Brico, M&S, Hunkemller, Dixons, Dynabyte en Prijstopper. Bij deze verkooppunten gaat het vooral om supermarkten, winkel-warenhuizen, modezaken en doe-het-zelfzaken.

KKR is een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in eigen naam of namens haar beleggers belegt in management-buyouts.

Geen van de ondernemingen die KKR in portefeuille heeft, is in de detailhandel actief. Op dit punt doet de transactie dan ook geen mededingingsbezwaren rijzen.

De Commissie heeft echter ook onderzocht in hoeverre de transactie afschermingseffecten kan hebben. KKR heeft immers zeggenschap over Wincor Nixdorf, een van de grote aanbieders van elektronische systemen voor de Europese detailhandel - zoals elektronische kassa's en verwante uitrusting (printers, betaalkaartterminals, scanners, touch-screens enz.) - en toepassingssoftware.

Uit dit onderzoek door de Commissie is gebleken dat dergelijke effecten ontbraken, omdat de waarde van de elektronische detailhandelssystemen die Vendex KKB - zowel in de EU als in Nederland, haar belangrijkste markt - aanschaft, slechts een beperkt percentage vertegenwoordigt van de totale aankopen van dit soort systemen. Dus zelfs wanneer Wincor Nixdorf na de transactie Vendex? exclusieve leverancier van elektronische detailhandelssystemen wordt, dan nog zal dat de positie van Wincor Nixdorf niet noemenswaardig versterken noch de positie van haar concurrenten sterk aantasten. Daarom was de Commissie ook van oordeel dat de transactie de concurrentie niet schaadt.