Gemeente Franekeradeel


Bouwaanvragen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig de Woningwet bekend dat in de periode van 27-05-2004 t/m 09-06-2004 de volgende lichte en reguliere bouwaanvragen bij hen zijn binnengekomen:
* bouwen van een garage Westerbuorren 22, Tzummarum
* bouwen van een garage Mr Wichers Wierdsmastraat 1, Franeker
* bouwen van een brug en walbeschoeiing Langhuis 7, Franeker
* plaatsen van een dakkapel Kiesterzijl 4, Franeker
* plaatsen van een kap op garage Klipper 69, Franeker
* vergroten van een woning Neptunusbaan 11, Franeker
* vergroten van een berging Windzwever 1, Franeker
* vergroten van een woning Professor Wassenberghstraat 18, Franeker
* veranderen van een winkelpand Dijkstraat 37, Franeker
* veranderen van de dakbedekking Sinaedawei 23, Tzummarum
* veranderen van een woning Alde Buorren 36, Sexbierum
* veranderen van de voorgevel Breedeplaats 7, Franeker
* veranderen/vergroten van de bovenverdieping Zilverstraat 5, Franeker

* slopen van het garagedak (asbestcementgolfplaten) Hearewei 56, Tzummarum

Wij attenderen er op dat tegen de aanvragen om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na verlening van de vergunning.

---

Verleende lichte en reguliere vergunningen 27-05-2004 t/m 09-06-2004

Lichte bouwvergunning

* bouwen van een schutting Professor Camperstraat 28, Franeker
* plaatsen van een berging Duukelaar 7, Franeker
* vergroten van een woning en berging C P M Rommestraat 6, Franeker
* vergroten van een woning Lammert Hofstrastraat 2, Franeker
* veranderen van een achtergevel Jupiterbaan 1, Franeker
* veranderen van een woning Prinses Beatrixstraat 4, Franeker

Reguliere bouwvergunning 1^e fase

* bouwen van een recreatiewoning Buorren 43, Tzummarum

Reguliere bouwvergunning

* bouwen van twee opslagloodsen Swaerderwei 57 en 57A, Tzummarum
* plaatsen van een ondergrondse container nabij Zuiderkade nr. 31 Franeker

* plaatsen van een kap op garage De Kampen 6, Sexbierum
* vergroten van een woning Rients Westrastrjitte 2, Sexbierum
* vergroten van een woning Planetenbaan 10, Franeker
* vergroten van een woning Adelenstrjitte 35, Sexbierum

Sloopvergunning

* slopen van agrarische bedrijfsgebouwen Hoarnestreek 46, Sexbierum
* slopen van het garagedak (asbestcementgolfplaten) Hearewei 56, Tzummarum lopen

De aandacht wordt erop gevestigd, dat degene wiens belang rechtstreeks bij deze besluiten is betrokken, op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht bij ons College een bezwaarschrift kan indienen en wel binnen zes weken na bekendmaking van het besluit aan de aanvrager van de vergunning.

---

Ontwerpbestemmingsplan "Tzummarum Noord"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat het ontwerp-bestemmingsplan "Tzummarum Noord" met bijbehorende stukken vanaf 17 juni 2004 gedurende vijf weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en, indien gewenst, buiten kantooruren op de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt.

Het bestemmingsplan geeft de juridische regeling weer met betrekking tot een viertal locaties in het noorden van Tzummarum.

Het betreft de locaties: "Spoarstrjitte fase III" (waar voorheen loonbedrijf Zwager was gevestigd), het gebied "Stasjonswei", "It Vossebosk" aan de Buorren en "It Spoardykje" aan de Swaerderwei.

Op de locaties Spoarstrjitte fase III en It Vossebosk zullen woningen gebouwd worden. Bedrijventerrein It Spoardykje biedt de ruimte voor vestiging van kleinschalige bedrijven passend bij de aard en schaal van Tzummarum.

Het gebied rond het voormalig stationsgebouw legt een verbinding tussen de locatie Spoarstrjitte fase III in het westen van het plangebied en It Vossebosk en It Spoardykje aan de oostkant van het plangebied. Daarnaast biedt het ruimte voor de bouw van een drietal woningen.

Het bestemmingsplan geeft de bepalingen met betrekking tot het bouwen en gebruik van de gronden.

Tijdens de termijn van terinzageligging van het ontwerpbestemmingsplan kan een ieder schriftelijk zijn zienswijzen omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER kenbaar maken.
---

Meldingen Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 8.40 van de Wet Milieubeheer bekend, dat in april en mei 2004 meldingen zijn ontvangen van:


- De heer J. Deinum, voor een Besluit melkrundveehouderijen Wet Milieubeheer op het perceel Sopsum 3 te Achlum;


- Café De Kleef, voor een Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen Wet Milieubeheer op het perceel Sint Martiniplantsoen 4 te Franeker;


- Eroshop Franeker, voor een Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen Wet Milieubeheer op het perceel Noord 90 te Franeker;


- Schuit Furniture & Decorations, voor een Besluit opslag- en transportbedrijven Wet Milieubeheer op het perceel t Want 16 te Franeker;


- Bouwbedrijf Rijpstra, voor een Besluit bouw- en houtbedrijven Wet Milieubeheer op het perceel Tuinen 50 te Franeker.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

---

Wijziging Bouwverordening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in haar vergadering van 3 juni 2004 een wijziging van de bouwverordening heeft vastgesteld.

De wijziging van de bouwverordening is het gevolg van de 9^e wijziging van de Modelbouwverordening en de voordracht van leden voor de welstandscommissie.

De hierop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van donderdag 17 juni 2004 gedurende zes weken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Het besluit treedt zes weken na deze bekendmaking in werking, met in achtneming van het onderstaande.

Op het besluit tot vaststelling van de wijziging van de bouwverordening is de Tijdelijke referendumwet van toepassing. Dat betekent dat over het besluit een referendum kan worden gehouden. De vaststelling van de inwerkingtreding vervalt van rechtswege, wanneer een inleidend verzoek tot het houden van een referendum over dat besluit onherroepelijk is toegelaten. Elders in deze advertentie treft u meer informatie aan over het referendum.

---

Wijziging Procedureverordening Planschadevergoeding

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in haar vergadering van 3 juni 2004 de gewijzigde Procedureverordening Planschadevergoeding Gemeente Franekeradeel heeft vastgesteld.

De hierop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van donderdag 17 juni 2004 gedurende zes weken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Het besluit treedt zes weken na deze bekendmaking in werking, met in achtneming van het onderstaande.

Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke Referendumwet in werking getreden. Omdat deze wet van toepassing is op de wijziging van de planschadeverordening volgt hieronder algemene informatie over deze wet.

Een referendum kan over landelijke, provinciale en gemeentelijke besluiten worden gehouden voorzover deze een wetgevend karakter hebben. Gedetailleerde informatie over de Tijdelijke Referendumwet kunt u op het gemeentehuis verkrijgen. Hier merken wij op dat het om een raadgevend referendum gaat, dat wil zeggen een referendum dat op initiatief van kiesgerechtigden plaatsvindt. Raadgevend houdt ook in dat voor zover het om gemeentelijke wetgeving gaat - de raad onder alle omstandigheden de bevoegdheid houdt om gemotiveerd een eigen keuze te maken, al dan niet afwijkend van de uitslag van het referendum. Een referendum wordt alleen gehouden als voldoende kiesgerechtigden hierom verzoeken. De wetgever heeft voorzien in twee fasen.

Inleidend verzoek
Iedere ingezetene van deze gemeente die mag stemmen voor de gemeenteraad, kan één inleidend verzoek indienen om een referendum te houden. Hij of zij moet dan een formulier ondertekenen dat bij de gemeente beschikbaar is. Ook moet hij of zij zich kunnen legitimeren. Iemand die een dergelijk verzoek wil indienen, heeft hiervoor drie weken na bekendmaking de tijd. Na het verstrijken van deze drie weken wordt nagegaan of het vereiste wettelijke minimum aantal verzoeken (125 verzoeken) is gehaald. Wanneer dit aantal niet is gehaald, komt er geen referendum. De regeling treedt dan in werking. De voorzitter van het het centraal stembureau maakt het besluit van het inleidend verzoek zo spoedig mogelijk openbaar via de Franeker Courant. Een afschrift van het proces-verbaal wordt voor een ieder ter inzage gelegd.

Definitieve verzoek
Wanneer er voldoende inleidende verzoeken voor een referendum zijn ingediend, heeft iedere kiesgerechtigde de mogelijkheid om één verklaring ter ondersteuning van het inleidend verzoek in te dienen. Dit gebeurt door ondertekening van het inleidend verzoek in het gemeentehuis. Het is ook mogelijk om een door de gemeente uitgegeven formulier te ondertekenen en per brief aan de gemeente te zenden. Hiervoor is zes weken beschikbaar. Indien de drempel van het wettelijke vereiste minimum van 1250 kiesgerechtigden is gehaald, wordt het definitieve verzoek toegelaten. De regeling zal dan nog niet in werking treden.

Referendum
Binnen vier maanden na bekendmaking dat het definitieve verzoek is toegelaten, wordt een referendum gehouden, waarbij iedere kiesgerechtigde kan aangeven of hij of zij het wel of niet met de nieuwe regeling eens is. Een regeling wordt afgewezen als bij de uitslag van het referendum een meerderheid van diegenen die hebben gestemd, tegen hebben gestemd en die meerderheid tenminste 30% van alle kiesgerechtigden omvat. Indien de uitslag van het referendum negatief is, wordt dit voorgelegd aan de raad. Dit orgaan moet bij een afwijzende uitspraak verplicht heroverwegen of de wetgeving moet worden ingetrokken of alsnog in werking zal treden.
---

Besluitenlijst College van B&W 8 juni 2004

Dorpenvisies.
Besluit:
Kader en uitwerking geven aan het "faciliteren" van dorpenvisies.

Franeker, 16 juni 2004.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.

---

Vrijstellingen

De burgemeester maakt bekend, dat burgemeester en wethouders, voornemens zijn:


* met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan en bouwvergunning te verlenen voor:


1. het bouwen van een berging op het perceel Franekerweg 5 te Tzum;
2. het bouwen van een woning met garage op het perceel Vliet 110 te Franeker;

3. het bouwen van een woning met garage op het perceel Vliet 112 te Franeker.

De hierop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 17 juni 2004
gedurende vier weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Gedurende genoemde termijn kan een ieder schriftelijk zienswijzen tegen het voornemen naar voren brengen bij burgemeester en wethouders.

---

Aanvraag monumentenvergunning

De burgemeester maakt bekend, dat er aanvragen voor een monumentenvergunning zijn binnengekomen voor:

* Het vervangen van rieten dak door dakplaten bij een boerderij, plaatselijk bekend als Sinaedawei 23 te Tzummarum;
* Het wijzigen van enkele naar dubbele beglazing bij een woning, plaatselijk bekend als Voorstraat 59 te Franeker.

Bovengenoemde adressen zijn een monument in de zin van de Monumentenwet 1988.

Belanghebbenden kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging bij burgemeester en wethouders schriftelijk hun zienswijzen kenbaar maken. Het bouwplan ligt m.i.v. 17 juni 2004 gedurende 14 dagen ter inzage bij de balie op de 2e verdieping van het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 te Franeker.

---

Verlening monumentenvergunning

De burgemeester maakt bekend, dat er een aanvraag om een monumentenvergunning is verleend voor:

* Het plaatsen van dakramen en lichtkoepels in een pakhuis, plaatselijk bekend als Prins Hendrikkade 3 te Franeker (10-06-2004)

Bovengenoemd pand is een monument in de zin van de Monumentenwet 1988.

De aandacht wordt erop gevestigd dat degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift kan indienen en wel binnen zes weken na bekendmaking van het besluit aan de aanvrager.

Een bezwaarschrift dient te worden ondertekend en te zijn voorzien van naam en adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het bouwplan ligt m.i.v. 17 juni 2004 gedurende 14 dagen ter inzage bij de balie op de 2e verdieping van het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 te Franeker.

Franeker, 16 juni 2004.
De burgemeester,
M.J. Haveman.