Ingezonden persbericht


Persbericht

16 juni 2004

Vliegende Start vanaf Schiphol met Software AG

~ XML technologie zorgt voor betrouwbaarheid informatie ~

Amsterdam Airport Schiphol heeft een op XML gebaseerde oplossing van Software AG ingezet ter vervanging van haar centrale vluchtinformatiesysteem (CISS). Dit nieuwe systeem verwerkt alle informatiestromen voor een soepele afhandeling van binnenkomende en uitgaande vluchten (zo n 400.000 per jaar) en verzorgt de informatieoverdracht naar passagiers, bezoekers, afhalers, wegbrengers en thuisblijvers.

Naast de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen zelf, zijn meer dan vijftig partijen betrokken bij het vluchtafhandelingsproces, variërend van bagagetransport, schoonmaak van de vliegtuigen, catering, toewijzen van gates of parkeerplaatsen op het platform, en actuele aankomst- en vertrektijden op teletekst en internet. De informatie die wordt uitgewisseld betreft gegevens over onder andere datum en tijd van vertrek/ aankomst, vliegmaatschappij, vliegtuigtype, vertrekhal, transferbalie, gate, bagageband en aankomsthal.

Omdat het om Schiphol s centrale informatiesysteem gaat, worden er zware eisen gesteld aan de prestaties, de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van het systeem. Software AG zet haar Tamino XML Server in voor het opslaan en raadplegen van de uitgewisselde XML documenten. Per vluchtbeweging wordt één XML document gecreëerd en uitgewisseld met alle betrokken partijen.

Bij dit project zijn naast Software AG, ook BEA Systems, SeeBeyond en het bedrijf 42 betrokken. Gartner adviseerde Amsterdam Airport Schiphol het nieuw te bouwen CISS-systeem, te baseren op een drielagen architectuur van Integration Broker, Application Server en Database. De best-of-breed benadering bij de selectie van de technologie resulteerde uiteindelijk in de keuze voor Tamino XML Server.

"Dit project was een geweldige uitdaging voor onze consultants," zei Huub Janse, managing director Software AG. "Vanwege de hoge betrouwbaarheid, de grote uitwisselbaarheid en de lage foutkans die het werken met XML documenten met zich meebrengt, bleek de overstap naar XML technologie de perfecte oplossing voor Schiphol. Aangezien Tamino XML Server de XML documenten zonder conversie opslaat, versnelt dit de verwerking van en de toegang tot deze documenten en dus het gehele proces. En betrouwbaarheid en snelheid zijn uiteraard doorslaggevend in de luchtvaart."

"Het systeem dat we ontwikkeld hebben is uiterst kritiek voor onze business. Het succes van deze omvangrijke migratie is cruciaal voor onze business. Daarom hebben we gekozen voor bewezen technologie van gerenommeerde bedrijven," zei Wim Sijstermans, voormalig programma manager en CIO van Schiphol Group. "Wij zijn overtuigd van de kennis en ervaring van de betrokken partijen en het systeem is inmiddels naar volle tevredenheid geïmplementeerd."

(389 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Software AG
Software AG is opgericht in 1969, het hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Darmstadt. Software AG is al jaren Europa's grootste leverancier van systeemsoftware en diensten die de integratie en verwerking van bedrijfsgegevens mogelijk maken. Software AG ontwikkelt producten en oplossingen die de XML (Extensible Markup Language) -standaard ondersteunen. XML vereenvoudigt zowel de uitwisseling van documenten en gegevens als de integratie van toonaangevende webapplicaties in traditionele IT-architecturen. In 2002 behaalde het concern een totale omzet van 475 miljoen euro. Software AG heeft op dit moment ruim 2.700 medewerkers in meer dan 70 landen. Software AG is genoteerd op de Frankfurt Stock Exchange (TecDax, ISIN DE 0003304002 / SOW).

Contact Software AG: Eduard Smeets
Tel: 030 750 30 00 Fax: 030 750 30 99 E-mail: eduard.smeets@softwareag.com http://www.softwareag.nl

Contact pers: Marieke van Zuien (LEWIS Communications) Tel: 040 235 46 00 Fax: 040 235 46 01 E-mail: mariekev@lewispr.com http://www.lewispr.com


---

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com

---