GroenLinks Tweede-Kamerfractie 16 juni 2004 14:26 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - GroenLinks ziet meer in 'kindlint' dan in maagband (16 juni 2004)

Kamervraag

GroenLinks vindt dat de minister van VWS te weinig investeert in het voorkomen van overgewicht. De maatregelen die hij voorstelt, zijn te vrijblijvend en leunen te zwaar op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Ondertussen neemt het aantal volwassenen én kinderen met overgewicht steeds verder toe.

Uiteraard vindt ook GroenLinks dat mensen een grote eigen verantwoordelijkheid hebben als het gaat om hun gewicht. Maar daarnaast zijn er allerlei omgevingsfactoren die gezond eten en voldoende bewegen kunnen stimuleren of afremmen. Zo is een patatje veel goedkoper dan een fruitshake en is in veel gebouwen de lift beter te vinden dan de trap. In woonwijken is er vaak meer aandacht voor parkeerplaatsen dan voor speelveldjes. En juist aan die omgevingsfactoren zou de overheid iets moeten doen. In september komt GroenLinks met een groot aantal voorstellen om de minister een handje te helpen.

Evelien Tonkens

Vragen van het lid Tonkens aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over maagband voor minderjarigen (16 juni 2004)


1. Heeft u kennisgenomen van de berichten in de media over het plaatsen van een maagband bij minderjarigen?


2. Deelt u de mening dat het een zorgelijke ontwikkeling is dat het nodig is om overgewicht bij kinderen tegen te gaan door het plaatsen van maagbanden? Waarom wel of niet? Spoort dit bericht u aan om meer te investeren in de preventie van overgewicht en obesitas?


3. Is het uw verwachting dat dergelijke behandelingen vaker zullen gaan plaatsvinden? Is bekend welke kosten met dergelijke behandelingen gemoeid zijn? Hoe verhouden de kosten die overgewicht en obesitas met zich mee brengen zich tot de investering die wordt gedaan in preventie?


4. Deelt u de stelling dat naast eigen verantwoordelijkheid ook omgevingsfactoren een grote rol spelen als het gaat om overgewicht en obesitas? Bent u van mening dat het een overheidstaak is om omgevingsfactoren te beïnvloeden? Welke maatregelen bent u van plan te nemen die direct aangrijpen op deze omgevingsfactoren?


5. Is het uw verwachting dat de voorgenomen maatregelen de dreigende voldoende overwichtepidemie zullen keren? Indien dat niet het geval is, welke extra maatregelen bent u van plan te nemen? Hoe vaak moet overgewicht en obesitas voorkomen, wil het uw topprioriteit worden?


6. Hoe kijkt u aan tegen het GroenLinksvoorstel om een 'kindlint' aan te leggen, d.w.z. er voor te zorgen dat alle kinderen veilig kunnen lopen en fietsen naar school? Bent u bereid dit voorstel met uw collega's van VROM en Verkeer en Vervoer te bespreken?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -