Elia, beheerder Belgisch hoogspanningsnetwerk

Keizerslaan 20 Tel. : 02 546 70 11 Boulevard de l'Empereur, 20 Fax : 02 546 70 10 B-1000 Brussel-Bruxelles

PERSMEDEDELING 14 juni 2004

Torenvalkjes van Elia* op de lijn Baisy-Thy­Corbais worden geringd

In drie jaar tijd zagen meer dan honderd torenvalkjes het levenslicht in de nestkasten die Elia met de steun van vogelbeschermingsverenigingen in haar hoogspanningsmasten heeft geplaatst. Op 16 juni worden een aantal van deze jongen geringd. U wordt vriendelijk uitgenodigd om dit evenement bij te wonen.

In 1999 stelde G.E.P.O.P (Groupe d'Etude et de Protection des Oiseaux de Proie) voor nestkasten voor torenvalken te plaatsen in een aantal hoogspanningsmasten. Na een studie van de veiligheid van het net en het welzijn van de vogels werd een eerste proefproject opgezet, waarbij in september 2000 vier nestkasten werden aangebracht in de regio van Court-Saint-Etienne, Ottignies en Mont-Saint-Guibert.

In de lente van 2001 bewoonden drie valkenparen reeds drie van de vier nestkasten en werden er 14 valkjes geboren. Dit heuglijke feit viel trouwens samen met de aanstelling van Elia als onafhankelijke beheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

Na het succesvolle proefproject liet Elia voor het volgende seizoen een dertigtal nestkasten in aluminium aanbrengen, waarvan 11 op de lijn van Baisy-Thy, Corbais. Hiervoor kon Elia rekenen op het advies van GEPOP. In 2002 werden in samenwerking met de Vlaamse natuurvereniging Natuurpunt ook in Vlaanderen 9 nestkasten geplaatst. Deze bevinden zich in de masten van de 380kV-lijn Buggenhout-Verbrande Brug op de grens tussen de provincie Antwerpen en de provincie Vlaams-Brabant.

De valken voelden zich al vrij snel thuis in deze comfortabele nestkasten. Intussen zagen al meer dan honderd torenvalkjes het levenslicht in de masten van Elia. In Wallonië zijn 10 van de 11 nestkasten bewoond en worden 45 jongen verwacht. In Vlaanderen kregen 5 nestkasten bewoners en kropen 24 valkjes uit het ei. Deze zijn intussen bijna allemaal geringd.

Het project wordt de komende maanden nog uitgebreid, want er staan dertig nieuwe nestkasten op stapel. Daarnaast heeft het project ook een wetenschappelijke doelstelling. Informatiegegevens over het gedrag, de groei en de spreiding van de torenvalken zullen tijdens de komende jaren nog verder opgetekend worden. Vijf "Elia"- valken konden dankzij de ringen van het Instituut worden opgespoord en geïdentificeerd. Twee in Vlaanderen (ten Noorden van Antwerpen), één ten Zuiden van Charleroi en twee andere in Frankrijk op meer dan 300 km van hun vertrekpunt.

Op woensdag 16 juni 2004 omstreeks 14.00 uur, zullen leden van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de pasgeborenen van de hoogspanningslijn Baisy-Thy­ Corbais ringen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Elia. U bent van harte welkom. Indien u geïnteresseerd bent, kan u contact opnemen met Geertrui Carpentier op het nummer 02/546 73 76. Zij zal u alle inlichtingen bezorgen over de plaats van het gebeuren.

Voor nadere inlichtingen:
Lise Mulpas 02/546 73 75 0478/65 28 90 lise.mulpas@elia.be


* Elia beheert het Belgische hoogspanningsnet van 380.000 Volt tot en met 30.000 Volt