Ingezonden persbericht

Rotterdam, 16 juni 2004

MoveYourAss.tv bezoekt VN-conventie

Ter afsluiting van het programma over de Millennium Doelen bezocht MoveYourAss.tv afgelopen weekend de VN-conventie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om daar de hoofdrolspelers te vragen naar hun rol in de Millennium Soap. Gewapend met camera en microfoon confronteerde reporter Miriam van 't Veer vele prominenten met de Millennium Doelen. Als een van de weinigen kreeg ze zelfs Ruud Lubbers voor de camera. Het resultaat is vanaf vandaag te zien op www.moveyourass.tv.

Op de VN-conventie spraken experts en betrokkenen, uiteenlopend van Agnes van Ardenne (minister van ontwikkelingssamenwerking) tot Ronald Giphart (auteur) over de toekomst van de Verenigde Naties, maar MoveYourAss.tv wilde natuurlijk weten of er wel hard genoeg gewerkt wordt aan de Millennium Doelen.

In reactie op het tweede doel 'gelijkheid en emancipatie voor vrouwen' stelde Theo van Gogh (columnist en programmamaker) dat het juist de mannen zijn die gediscrimineerd worden en niet de vrouwen. Ook mochten de VN wat hem betreft opgedoekt worden. De overige gesprekken waren een stuk constructiever. Zo wist Lubbers (Hoge Commissaris voor Vluchtelingen bij de VN) over het tweede doel 'Basisonderwijs voor alle kinderen' te vertellen dat zijn organisatie, de UNHCR, er altijd voor zorgt dat er naast voedsel, onderdak en medische zorg ook basisonderwijs is voor alle gevluchte kinderen. Ook stimuleren ze gevluchte leraren om mee terug te gaan naar veilige gebieden om daar het onderwijs voort te zetten.

Minister van Ardenne denkt nog altijd dat we de Millennium Doelen in 2015 gaan halen, ondanks het feit dat de rijke landen hun beloftes nog niet nakomen en het bestuur in de ontvangende landen nog niet optimaal is. Ze denkt niet dat er sancties nodig zijn om landen ervan te overtuigen dat ze beter hun best moeten doen. Ook Lubbers gelooft niet in sancties. Hij heeft ervaren dat mensen en landen zich toch niet willen houden aan voorschriften en regels. Wel ziet hij een rol weggelegd voor de jeugd, want zij kunnen volgens hem 'door zelf in actie te komen werkelijk goede invloed hebben op de 'gefossiliseerde' ouderen'.

MoveYourAss.tv is dan ook van plan in het komend half jaar blijvend aandacht te besteden aan de Millennium Doelen met de hulp van jongeren zélf. Vanaf september wil MoveYourAss.tv jongeren de kans bieden een korte film te maken met als centraal thema de Millennium Doelen. Zo kunnen ze dit thema op hun eigen manier in beeld brengen. De filmpjes zullen vervolgens online gepubliceerd worden op www.moveyourass.tv.

MoveYourAss.tv

Het programma 'MoveYourAss.tv & de Millennium Doelen' is in april van start gegaan om jongeren bewust te maken van het bestaan van de Millennium Doelen en om hen met animaties, reportages, artikelen en tips te inspireren om zelf in actie te komen. MoveYourAss.tv is een programma van DeNieuwe Omroep Nútopia. DeNieuwe Omroep Nútopia wil in 2005 als aspirant-omroep toetreden tot het publieke bestel om positieve en oplossingsgerichte programma's te maken over mens, dier, milieu en mondiale verhoudingen. MoveYourAss.tv is daar een goed voorbeeld van. De website is een online informatie- en communicatieplatform dat jongeren op een eigentijdse manier informeert en inspireert over milieu, mensenrechten, mondiale verhoudingen, ontwikkelingswerk en duurzame ontwikkeling.

EINDE BERICHT
--------------------------------------------
Voor achtergrondinformatie en interviewaanvragen:
Yvonne Gispen -- Communicatie en Voorlichting
Tel: 010 476 75 07 -- Fax: 010 476 35 20 -- E-mail: publiciteit@moveyourass.tv