Ingezonden persbericht

b8aaa8a.jpg

Persbericht

Twee verzamelaars in de Filippijnen

Alexander Schadenberg en Paulus K.A. Meerkamp van Embden

Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

17 juni tm 2 oktober 2004

Voor de eerste keer besteedt het Rijksmuseum voor Volkenkunde aandacht aan de Filippijnen. Een bescheiden galerijtentoonstelling (60 voorwerpen) toont foto s, voorouderbeelden, wapens, gebruiksvoorwerpen en fraaie sieraden uit de Filippijnen.

Het overgrote deel van de collectie is in de negentiende eeuw bijeengebracht. Aanvankelijk werden vooral koloniale collecties aangekocht, maar museumdirecteur L. Serrurier(werkzaam tussen 1880-1886) plaatste het verzamelbeleid in een veel breder perspectief. Onder zijn directeurschap werd de museumcollectie uitgebreid vanuit de visie dat wereldwijde verzamelingen hier een plek verdienden. En vanuit die visie is dan ook de aankoop van de Filippijnencollectie te verklaren.

Serrurier onderhield een groot internationaal netwerk met uiteenlopende contacten in bijvoorbeeld de diplomatieke wereld, in kringen van missionarissen en andere wereldreizigers.

Twee vrienden, de Duitse apotheker en verzamelaar Alexander Schadenberg (1851-1896) en de Nederlandse consul en tabakshandelaar Paulus K.A. Meerkamp van Embden hebben het grootste deel van de Filippijnencollectie van het Rijksmuseum voor Volkenkunde verzameld. Alexander Schadenberg heeft in zijn korte leven veel bijgedragen aan de kennis van Filippijnse culturen. Ook vandaag de dag nog wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste Filippijnen kenners van zijn tijd. Zo was hij de eerste die een systematische poging deed de verschillen tussen de diverse groepen in het binnenland van Luzon te beschrijven. Vóór zijn tijd waren die groepen alleen bekend onder de verzamelnaam Igorot. Tijdens zijn leven heeft Schadenberg veel voorwerpen geschonken aan het Etnografisch Museum in Dresden. Na zijn dood heeft zijn weduwe een grote collectie verkocht aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde.

Meerkamp van Embden vertrok in 1883 naar de Filippijnen om de mogelijkheden van uitbreiding van de tabakshandel te onderzoeken. Tijdens zijn derde reis werd hij benoemd tot honorair consul. Vooral de fotocollectie die Meerkamp van Embden heeft aangelegd, is interessant en de veldfoto s in de expositie zijn van hem afkomstig.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling vindt in het Rijksmuseum een congres plaats met een internationaal gezelschap van Filippijnen specialisten. Het museum en de organisatoren van het congres hopen dat met de tentoonstelling en bijbehorende publicatie Two Ethnographic Collectors in the Late Spanish Philippines: Alexander Schadenberg & P.K.A. Meerkamp van Embden (auteur Otto van den Muijzenberg, voorwoord Pieter ter Keurs) een aanzet gegeven kan worden voor actueel onderzoek van de collectie.

Twee verzamelaars in de Filippijnen

Alexander Schadenberg en Paulus K.A. Meerkamp van Embden

17 juni tm 2 oktober 2004

Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1, postbus 212, 2300 AE Leiden

T 071 5168 800, info@rmv.nl, www.rmv.nl

Openingstijden: di m vr 10-17 uur.



Ingezonden persbericht