CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Bitumenfabrikant Esha pleegt motivatiemoord

De leden van CNV Chemie en energie bij Esha (het voormalige Smid en Hollander) zijn bereid actie te voeren tegen het ontbreken van een cao en de afbraak van arbeidsvoorwaarden. Dit bleek uit de ledenraadpleging gisterenavond.

Esha, met vestigingen in Hoogkerk bij Groningen, Amsterdam, Vianen en Capelle aan den IJssel, weigert met CNV Chemie en energie te praten over een nieuwe cao. De oude liep op 1 april jl. af. Normaal gesproken is er sprake van nawerking van een jaar, maar ook dat komt de directie niet na. Zo is 5 mei niet als feestdag toegekend (volgens de cao is dit wel zo) en heeft het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid niet aan zijn pensioenverplichtingen voldaan door boven op de pensioenpremie geen bedrag van 600.000 euro te storten in het kader van het herstel van de dekkingsgraad van het pensioenfonds. Een ander probleem is dat de dakdekkers van de vestiging in Groningen met ingang van 1 januari van dit jaar 36 uur zouden gaan werken. Ook dit wordt niet door de directie gerespecteerd.
Ook wil de directie het complete bedrijf onderbrengen bij de slechtere cao voor de dakbedekkers en ook hierbij sluit men overleg CNV Chemie en energie uit.

Weigeren overwerk
Volgens cao-onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Chemie en energie bleek tijdens de ledenraadpleging dat er duidelijk 'sprake is van motivatiemoord' door de directie. 'Het bedrijf heeft meer dan genoeg werk en is van een twee- naar een drieploegendienst overgeschakeld. Bovendien moeten mensen op zaterdag overwerken en zo langzamerhand hebben ze meer dan genoeg van de manier waarop de directie met hen omspringt en beginnen ze te weigeren nog langer over te werken.'

Op grond van de ledenraadpleging zal CNV Chemie en energie binnenkort een ultimatum uitbrengen, waardoor elke vorm van actie mogelijk is.

Esha produceert bitumen dakrollen, legt dakrollen en maakt bitumineuze producten voor de wegenbouw.

Voor nadere informatie
Roel van Riezen (onderhandelaar CNV Chemie en energie), 06 - 51 60 20 34
Jan Immerzeel (persvoorlichting CNV Metaal en elektro)), tel.: 06 - 22 39 30 12
Ron Vos (FNV Bondgenoten), tel.: 06 - 51 25 60 97

17 jun 04 08:35