VERENIGING PAYBACK

Bemiddelingspoging CGA mislukt

Persbericht

Plaats Nieuwegein, 17 juni 2004

Het bestuur van de vereniging PAYBACK heeft kennis genomen van de brief van de commissie Oosting d.d. 16 juni waarin het resultaat van haar bemiddelingspoging uiteen wordt gezet. Uit deze brief blijkt duidelijk dat alle aanbieders, en met name Dexia, niet wil meewerken aan een maatschappelijk aanvaardbare oplossing.

Het bestuur van de vereniging PAYBACK spreekt hierbij haar diepe teleurstelling uit over het mislukken van deze bemiddelingspoging.

De Commissie Geschillen Aandelenlease is vorig jaar na diverse kamerdebatten aangesteld door Minister Zalm om te bemiddelen in het slepende conflict tussen gedupeerden en de aanbieders van aandelenlease contracten.

Honderdduizenden mensen lieten zich eind jaren negentig, begin tweeduizend verleidden om één of meerdere aandelenlease contracten af te sluiten.
Door misleidende reclame en een dalende beurs bleven de meeste mensen, die dachten dat ze spaarden, met een grote restschuld achter

Uit de door de commissie Oosting uitgebrachte brief en de persconferentie blijkt duidelijk dat met name Dexia zich wederom onwillig heeft opgesteld om te komen tot een voor alle partijen wenselijke oplossing. Ook heeft Dexia misbruik gemaakt van de commissie, door de bemiddelingsprocedure langer te rekken dan noodzakelijk was. Hierdoor heeft de commissie ongewenst meegewerkt aan de praktijken van Dexia.

Het bestuur van de vereniging PAYBACK constateert dat met het mislukken van de bemiddelingspoging de grote maatschappelijke onrust veroorzaakt door het aandelenlease schandaal verder wordt vergroot. Voor vele gedupeerden is met het mislukken de laatste hoop weggenomen op een spoedige afwikkeling van de financiële problemen en de daarmee gepaard gaande grote emotionele druk. Het conflict wordt door de huidige opstelling van de partijen op de spits gedreven. Een van de gevolgen is dat het Nederlandse rechtstelsel volledig verstopt en ontregelt zal gaan raken.

De vereniging PAYBACK stelt zich op het standpunt dat diverse onderzoeken en de reeds ontstane jurisprudentie ernstige tekortkomingen in de aandelenlease producten hebben zichtbaar gemaakt, alsmede de manier waarop deze producten aan de man zijn gebracht. Het voortduren van de huidige maatschappelijke onrust en het onrecht kan niet langer getolereerd worden en ingrijpen door de Nederlandse overheid is nu gewenst en gerechtvaardigd.

De vereniging PAYBACK verzoekt de Nederlandse regering om aanbieders van aandelenlease producten onder dwang van intrekking van vergunningen voor het beheren van publieke en/of private fondsen (zoals pensioensfondsen) te verplichten mee te werken aan een oplossing op korte termijn van deze problematiek. Een oplossing die in samenspraak met de diverse belangverenigingen en stichtingen dient te worden uitgewerkt.

Gezien de omvang en de ernst van het conflict aangaande de aandelenlease en de noodzaak de daaruit ontstane maatschappelijke onrust weg te nemen, adviseert de vereniging PAYBACK een onderzoek in de vorm van een parlementaire enquête in te stellen. Ook het functioneren van de minister van Financiën in dit bemiddelingsproces dient te worden onderzocht. Per brief van 26 mei heeft minister Zalm de 2e kamer laten weten dat de aanbieders zelf met bemiddelingsvoorstellen zouden komen. Uit de brief van het CGA blijkt duidelijk dat dit niet het geval is. De minister heeft de tweede kamer dus verkeerd voorgelicht, zoals wij reeds eerder meedeelden aan alle leden van de tweede kamer.

Minister Zalm heeft de mogelijkheid om openheid van zaken te geven door de verschillende rapporten van de AFM met betrekking tot aandelenlease volledig openbaar te maken. Tot op heden heeft de minister dit geweigerd. Nu is het moment gekomen openheid van zaken te geven, daar dit ook duidelijk maakt welke aanbieders fouten hebben gemaakt. Minister Zalm heeft de mogelijkheid de aanbieders te breken, laat hem nu zijn verantwoordelijkheid nemen en zich niet verschuilen achter Europese wetgeving omtrent geheimhouding van het onderzoek.

Informatie Piet Koremans, Bergeend 15 , 3435 VK Nieuwegein 030-6031997, 06-44422838
koremans@planet.nl www.pay-back.nl

17 jun 04 17:28