Gemeente Zwolle

Op zoek naar locaties ondergrondse afvalcontainers

Donderdag 18 juni 2004 gaat ROVA in opdracht van de gemeente op diverse plaatsen in de binnenstad zogenoemde proefsleuven graven. De gemeente wil de Zwolse binnenstad van ondergrondse containers voorzien. Alvorens de containers geplaatst kunnen worden, moet onderzocht worden of er op de locatie kabels en leidingen liggen. De totale werkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag.

ROVA graaft proefsleuven op de volgende locaties: Aplein Oost, Aplein West, Blijmarkt, Buitenkant, Derde Bredehoek, Diezerpoortenplas, Eekwal, Gasthuisplein, Goudsteeg, Luttekestraat, Melkmarkt, Nieuwe markt, Nieuwstraat, Ossenmarkt Oost, Ossenmarkt West, Oude Vismarkt, Pletterstraat, Praubstraat, Sassenstraat, Schoutenstraat, Spinhuisbredehoek en Thorbeckegracht. Bewoners van deze straten die ter hoogte van het werkgebied wonen, kunnen (geluids)hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Aanpak rolcontainers
De gemeente werkt al geruime tijd aan een oplossing voor de rolcontainers van ondernemers in de binnenstad die permanent in de openbare ruimte staan. Het verdwijnen van de containers uit de openbare ruimte, heeft een aantal oorzaken. Er zijn veel klachten over (mini)containers die her en der in de binnenstad op de weg staan. In de zomer is er veel overlast van stank uit de containers en afval op straat trekt ongedierte aan. Bovendien wordt de aanblik van containers op de openbare weg door veel mensen als lelijk ervaren. Het is de bedoeling dat voor 1 januari 2006 alle zakelijke (rol)containers uit de openbare ruimte verdwijnen. De ondernemers moeten hun (rol)containers vanaf deze datum of inpandig stallen of hun afval in de ondergrondse containers aanbieden.

Omwonenden
Ook particulieren die in de directe omgeving van de ondergrondse afvalcontainers wonen, mogen op vrijwillige basis meedraaien met het nieuwe systeem. De gemeente wil daarmee onderzoeken of de ondergrondse containers ook een alternatief kunnen vormen voor de inzameling van vuilniszakken.

Gerealiseerde locaties
Zwolle telt inmiddels diverse ondergrondse afvalcontainers. Deze bevinden zich op het Maagjesbolwerk, Broerenkerkplein, op het plein Achter de Broeren, Meerminneplein en aan de Thorbeckegracht (ter hoogte van de Posthoornbredehoek).


---