Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
18 juni 2004 C060

Nijmegen voorbereid op afschaffing OZB

Om de door het Rijk voorgenomen afschaffing van de onroerendzaakbelasting het hoofd te bieden, moeten de rioolrechten omhoog en wordt de afvalstoffenheffing mogelijk opnieuw ingevoerd. Dat betekent een lastenverzwaring voor de lagere inkomens.

Het kabinet wil mogelijk de gebruikersheffing van de onroerendzaakbelasting (ozb) afschaffen. De Tweede Kamer beslist hier bij de begrotingsbehandeling in september over.
Als deze plannen doorgaan betekent dat een fors verlies aan inkomsten voor de gemeente. Om dit verlies op te vangen, stelt het college van burgemeester en wethouders maatregelen voor.
Als de Tweede Kamer instemt met deze kabinetsplannen moet de gemeente snel compenserende maatregelen kunnen nemen. Hiervoor moeten al op korte termijn voorbereidende besluiten worden genomen. Het gaat daarbij om de invoering van een afvalstoffenheffing en verhoging van de rioolrechten in 2005. De belastingtarieven worden definitief vastgesteld in het najaar bij de begroting 2005.

Bij de uitwerking van die mogelijke maatregelen gelden de volgende uitgangspunten:

* de belastingen worden alléén verhoogd als de gemeentelijke inkomsten dalen door de maatregelen van het Rijk;

* er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het draagkrachtprincipe (de zwaarste schouders dragen de sterkste lasten);
* het belastingsysteem is eenvoudig en begrijpelijk.

Ook als de inkomsten voor de gemeente gelijk blijven, heeft de wijziging in de ozb grote gevolgen voor verschillende bevolkingsgroepen In het huidige systeem is de aanslag afhankelijk van de waarde van het pand. Dat geeft minder mogelijkheden tot tariefsdifferentiatie.

Ter voorbereiding op het kabinetsbesluit stelt het college de volgende maatregelen voor aan de gemeenteraad:

* Als de gemeentelijke inkomsten lager worden, wordt éérst het Rioolrecht verhoogd.

* Bij de vaststelling van de tarieven voor het Rioolrecht 2005 wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en niet-woningen (200%)
* Vervolgens wordt de Afvalstoffenheffing opnieuw ingevoerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen één, twee of meerpersoons huishoudens. Naarmate er meerdere personen tot een huishouding behoren, wordt er meer belasting betaald.

* De groene zak blijft bestaan. De prijs wordt in 2005 verhoogd tot 77 eurocent, zoals vastgelegd in het collegeakkoord. Op een later tijdstip zal een evaluatie van de groene zak plaatsvinden.
* Deze afvalstoffenheffing wordt volledig kwijtgescholden aan burgers met een minimuminkomen.

Als de kabinetsplannen en de Nijmeegse belastingherziening doorgaan, gaan de gebruikers van de goedkope huurwoningen er tot zo'n 30% op achteruit. Eigenaren van de duurste woningen hebben een voordeel dat kan oplopen tot 50%. Bijna alle bedrijven gaan er op vooruit.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 024 - 329 23 80


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht