Ingezonden persbericht

Nieuw internetportaal voor theater in het primair onderwijs

Theater Op School - voor scholen die méér willen met theater

AMSTERDAM, 20040618 -- AMSTERDAM - Op maandag 7 juni is op www.theateropschool.nl een nieuwe website gelanceerd voor scholen in het primair onderwijs die méér willen met theater op school.


Achtergrond
Vanaf schooljaar 2004/2005 verleent het ministerie van OCW aan een grote groep basisscholen subsidies om de cultuureducatie in het primair onderwijs te versterken. Met de gedurende drie jaar te ontvangen subsidie kunnen scholen hun cultureel-educatieve activiteiten uitbreiden, om zo een visie op cultuureducatie te formuleren. Scholen zijn vrij in het vormgeven daarvan: het geld mag besteed worden aan het trainen van docenten in het geven van kunstonderwijs, het inhuren van 'externe expertise' (in de vorm van bijvoorbeeld een dramadocent), en het realiseren van culturele projecten voor de leerlingen.

Opzet
Naar aanleiding van deze 'Regeling Versterking Cultuureducatie Primair Onderwijs' bedacht Jort Vlam (4e jaars student Theaterwetenschap) de website Theater Op School om een brug te slaan tussen scholen en theatersector. Theater Op School zou het vertrekpunt moeten worden voor scholen in het primair onderwijs die hun activiteiten op het gebied van theater willen uitbreiden:
* Wanneer men een dramadocent wil inhuren, kan men op Theater Op School zoeken naar docenten of instellingen die zich aanbieden.
* Men kan zoeken naar actieve theaterprojecten* voor zowel leerlingen als leerkrachten in de regio of op school. Hierbij kan gedacht worden aan het maken van een voorstelling met leerlingen en/of leerkrachten, workshops, etc.
* Op de website vindt men een overzicht van aanbieders van (afscheids)musicals.
* Op het forum kan men van gedachte wisselen over (ervaringen met) theatereducatie binnen het primair onderwijs.

* Onder de noemer 'theater' onderscheiden we voorlopig: circus, dans, muziek, meespeeltheater, poppentheater, toneel en verteltheater. Theater Op School richt zich op 'actieve' projecten. Voor 'reguliere' voorstellingen die op school te boeken zijn, verwijzen wij naar www.podiumopschool.nl.

Uitgangspunt
"De school is het ideale theater, bevolkt door een jong publiek uit alle lagen van de bevolking dat niet bij voorbaat geïnteresseerd of niet-geïnteresseerd is, maar dat telkens weer open blijkt te staan voor alle mogelijke vormen van kunst." (Ad de Bont, artistiek leider Wederzijds. in: Bulletin Cultuur en School oktober 2003).
De website Theater Op School is opgezet uit het idealisme om kinderen enthousiast te maken voor het fenomeen 'theater' (in de stille hoop het theaterpubliek van de toekomst te vergroten).



Ingezonden persbericht