Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
18 juni 2004

NADER ONDERZOEK ACTIEF REGISTRATIESYSTEEM ORGAANDONATIE

Op basis van de tweede evaluatie van de Wet op de orgaandonatie komt het kabinet tot de conclusie dat het beter is om niet het bezwaarsysteem in te voeren, maar verder in te zetten op een betere benutting van de mogelijkheden binnen het huidige systeem. Wel zal het voorstel van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) voor een actief registratiesysteem nader worden onderzocht omdat dit mogelijk kansrijk is.

Het kabinet onderschrijft de uitkomst van de evaluatie dat een verandering van het huidige Nederlandse toestemmingsysteem in een bezwaarsysteem geen of hooguit een beperkt positief effect zal hebben op het aanbod van postmortale donoren. Dit heeft te maken het feit dat ook in een bezwaarsysteem de nabestaanden een rol zullen spelen bij de donatiebeslissing. Daar komt bij dat een overgang naar een bezwaarsysteem gepaard zal gaan met een toename van het aantal geregistreerde bezwaren. Er bestaat zelfs het risico dat het aantal orgaandonaties zal afnemen.

Het voorstel van het NIGZ voor een actieve donorregistratie dateert van begin 2004 en kon niet meer goed worden onderzocht in het kader van de tweede evaluatie. Onderzoeksbureau NIVEL is gevraagd uiterlijk in september 2004 te rapporteren over de mogelijke effecten van het voorstel. Indien uit het onderzoek blijkt dat invoering van het NIGZ-voorstel een duidelijk betere kosten/baten verhouding heeft dan het huidige beslissysteem, is het kabinet bereid een nieuw besluit te nemen.

De aanvullende maatregelen van het kabinet om het aantal orgaandonaties te bevorderen zijn gericht op het aantal registraties, de benadering van de nabestaanden, het verbeteren van de organisatie van de orgaandonatie en andere bronnen van donororganen. Deze aanvullende maatregelen passen goed in het beleid dat met het plan van aanpak orgaandonatie is ingezet en zijn in principe goed uitvoerbaar. Middelen daarbij zijn: de verbetering van de donorwerving in de ziekenhuizen, het vergroten van de bereidheid van de bevolking om zich als potentiële donor beschikbaar te stellen en het beoordelen en desgewenst stimuleren van nieuwe ontwikkelingen.

RVD, 18.06.2004