Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
18 juni 2004

AANVULLENDE MAATREGELEN VOOR VERDERE VERBETERING TAXIMARKT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat ingestemd met aanvullende maatregelen om tot verdere verbetering van de taximarkt te komen. Dit vloeit voort uit een evaluatie van de in 2000 ingezette liberalisering van de taximarkt.

Uit de evaluatie, die in het kabinet is besproken, blijkt dat er met de liberalisering een basis is gelegd voor meer concurrentie op prijs en kwaliteit. Het kabinet constateert dat dat nog onvoldoende op gang is gekomen en zal daarom op korte termijn de volgende maatregelen nemen:
- Invoering van het verplichte examen voor taxichauffeurs per 1 juli 2004
- Invoering van een beter leesbare tariefkaart met een uniform taxivergunningnummer
- Introductie van een eenvoudig en transparant tariefsysteem

Hiermee wordt aangesloten bij wensen van de consument uit de Taximonitor over 1999-2003. Eerder al zijn een blauwe kentekenplaat, een keurmerk en een klachtenmeldpunt voor de taxi ingevoerd. Verder is het maximumtarief bevroren en is een aantal procedures bij de vergunningverlening en de chauffeurspas vereenvoudigd en versneld. Over de situatie rond de standplaatsen in de grote steden wordt overleg gevoerd met die steden om te komen tot een pakket van gerichte maatregelen, waarbij onder meer gedacht kan worden aan intensievere controles op de standplaatsen.

RVD, 18.06.2004