Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Overheid gaat strikter sturen op kwaliteit van spoor

De overheid krijgt meer mogelijkheden om strikter te sturen op de kwaliteit van het spoor. Daarnaast is een duidelijke verdeling gemaakt in de verantwoordelijkheden tussen de overheid, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en infrabeheerder Prorail. De reiziger en het leveren van goede prestaties op het spoor door de vervoerder en de infrabeheerder staan daarbij centraal.

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met voorstellen van minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat, om het spoorvervoer en spooronderhoud te verbeteren. VenW verleent de vervoersconcessie voor het hoofdrailnet aan de NS. Prorail krijgt de concessie voor het beheer van de hoofdspoorweginfrastructuur.

De kern van de nieuwe situatie is dat Prorail en NS worden gedwongen infrastructuur en vervoer goed op elkaar en op het beschikbare geld af te stemmen. De minister geeft aan hoeveel geld er is en de sector geeft aan hoe dit geld het beste kan worden besteed. Daarna toetst de minister de plannen van NS en Prorail en neemt zij of hij de uiteindelijke beslissing. De overheid heeft diverse mogelijkheden om de beide concessiehouders op hun functioneren aan te spreken, te weten: overleg- en informatieplicht, bestuursdwang, last onder dwangsom en gedeeltelijke of gehele intrekking van de concessie.

NS en Prorail zetten nu stappen om hun organisatie te verbeteren. Tot 2008 krijgen ze hiervoor de tijd. Jaarlijks doen zij een voorstel in hun vervoer- en beheerplan voor de prestaties die zij dat jaar en de jaren daarna zullen leveren. Die prestaties moeten volgens de concessies elk jaar verbeteren. De minister en staatssecretaris beoordelen de plannen, stemmen er wel of niet mee in en handhaven de uitvoering ervan. De plannen zijn in het najaar gereed. Daarin staat onder meer wat bijvoorbeeld de punctualiteit in 2005 moet zijn, hoeveel kans er moet zijn op een zitplaats in de trein en hoe de toegankelijkheid van de treinen wordt gewaarborgd.