LIJST PIM FORTUYN

LPF roept ministers naar Kamer over bedreigingen Verdonk

De Lijst Pim Fortuyn zal de ministers Remkes en Donner naar de Tweede Kamer roepen over de gang van zaken rond de recente bedreiging aan het adres van minister Verdonk. Volgens de Lijst Pim Fortuyn heeft het OM ernstig geblunderd door de twee 'ketchupactivisten' op vrije voeten te stellen.

Mat Herben vindt het onbegrijpelijk dat de twee vrouwen die minister Verdonk afgelopen woensdag met ketchup besmeurden alweer door de rechter-commissaris zijn vrijgelaten. Herben: 'Er is voldoende grond voor een voorlopige hechtenis. In geval van opruiing en mishandeling bijvoorbeeld, biedt de wet die mogelijkheid wel degelijk. Er had een uitvoerig onderzoek moeten plaatsvinden naar hun banden met de actiewereld en hun voorgeschiedenis. Het is moeilijk te begrijpen dat men blijkbaar niets van de gebeurtenissen rond Fortuyn geleerd heeft. Blijkbaar wordt dit, net als het taart-incident destijds, opgevat als een onschuldige, ludieke actie. Dit bagatelliseren van extreem links-activisme past in een lange traditie van gebrekkig optreden door OM, KLPD en AIVD.'

De jongerenafdeling van de LPF, de Jonge Fortuynisten, slaagde er wel in om te achterhalen dat een van de twee vrouwen een bij de politie bekende linkse activiste is. Het zou gaan om een vriendin van Thomas Schlijper, een van de belangrijkste leden van de AFA (Anti Fascistische Aktie). Zij is al herhaaldelijk in aanraking geweest met de politie.

Een beller naar Radio Noord-Holland eiste de actie donderdag op. In dat telefoontje bedreigde de man Verdonk met de dood. De LPF wil dat de mogelijke link met de anonieme beller tot op bodem wordt uitgezocht. Herben: 'We mogen in deze kwestie niks uitsluiten. Ook al zou het bluf zijn, dan moet er nog vervolgd worden, immers, ook bij valse bommeldingen wordt iemand vervolgd en gestraft.'

'Donner moet zich dinsdag verantwoorden in Kamer. De LPF zal deze kwestie in het vragenuurtje aan de orde stellen. Als Donners maatregelen niet bevredigend zijn, zal de LPF niet aarzelen om naar de zwaarste middelen te grijpen', aldus Herben.