Gemeente Oss


11/6/2004 - Informatieavond grondwaterverontreiniging Sterrebo

Kort geleden hebben bewoners van de Anna Bijnsstraat, Van Veldekestraat en Sterrebos van de provincie Noord-Brabant een (ontwerp)-beschikking ontvangen over een melding Wet bodembescherming die de gemeente Oss heeft ingediend. Het betreft een grondwaterverontreiniging met tetrachlooretheen (ook wel Per genoemd), afkomstig van een voormalige stomerij aan Sterrebos 21. Bij een brand in 1977, waarbij winkelcentrum Ruwert grotendeels afbrandde, is de ontvettingsvloeistof in de bodem terecht gekomen.

Onderzoek
Tussen 1998 en 2002 is bodemonderzoek verricht in de omgeving van Sterrebos 21. Het onderzoek heeft de verontreiniging van het grondwater in beeld gebracht. Door de oplosbaarheid en het soortelijk gewicht van Per is de verontreiniging vooral aangetroffen op een diepte van 3,0 tot 10 meter beneden maaiveld. Direct contact met de verontreinigingen is daardoor uitgesloten. Bovendien is uit binnenluchtmetingen gebleken dat er géén verhoogde concentraties aan tetrachlooretheen zijn. Deze metingen zijn uitgevoerd in woningen waaronder zich de hoogste concentraties van grondwaterverontreiniging bevinden. Wél is gebleken dat de verontreiniging door de grondwaterstroming zich met een lage snelheid verder zal verspreiden. De GGD Brabant heeft als deskundig instituut een risiscobeoordeling uitgevoerd van de ze verontreiniging en onderschrijft de conclusie dat risicos voor de volksgezondheid kunnen worden uitgesloten.

Informatieavond
Op maandag 21 juni is er een informatieavond in wijkcentrum dn Iemhof, Sterrebos 35, over de grondwaterverontreiniging rondom Sterrebos 21. Omwonenden zijn persoonlijk uitgenodigd voor de bijeenkomst. Ook andere belangstellenden zijn welkom op de informatieavond. De bijeenkomst begint om 19.00 uur onder voorzitterschap van wethouder C. Ermers. De heer L. de Hoogt van de gemeente Oss geeft er een toelichting op de onderzoeken. Namens de GGD Hart van Brabant geeft de heer H. Jans, milieukundig arts, informatie over de gezondheidsrisicos. Daarna is er voor de aanwezigen gelegenheid om vragen te stellen.
Hebt u vooraf al vragen dan kunt u contact opnemen met de heer S. Roché, projectleider Bodem van de gemeente Oss, op werkdagen bereikbaar onder nummer 629 616 .